English

Egy nap a városban

Milyen egy fagyi, ha pék készíti? - Kedveskrém fagyigyár

szucsadam 2014 június 13.
Címkék: fagyi gaszt pékműhely

Vajda Józsit nem kell bemutatnom senkinek. A blogon végigkísérhettétek az egyik legjobb budapesti pék útját, egészen onnan, hogy egy viszonteladónál ráakadtam a kakaós csigájára, odáig, hogy saját pékséget nyitott az I. kerületben, és tartalommal töltötte meg a fejemben a “jó pék” fogalmát.

Öntörvényű, soha nem elégedett, a természetességre és a dolgok eredeti formájára és ízére törekvő, minden mást másodrangúnak soroló ember. Röviden.

És most fagyizót nyitott egy társával. Nem vicc.

P1210686 copy.jpg

A pékségétől ötven méterre. És mit gondoltok, milyen a fagyija? Pont olyan, mint a croissant-ja. Sok munkával kikísérletezett, külföldön, a nulláról megtanult, lelkes, spórolást nem ismerő, kifinomult. És folyamatosan fejlődő.

Az üzlet bejárata még olyan 0.9-es, hiányzik róla a cégér meg a javítgatás, helyette a tulajdonos adja a cégért egyelőre (kértem, hogy vágjon kemény fejet):

P1210687.JPG

Belülről viszont ki van találva a hely. Olyan józsisan. Rusztikus, régi dolgok lógnak mindenhol, de a belsőépítészet makulátlan felületeit és szögeit itt-ott megtöri egy régi rádió vagy valami más elvetemült, látványt törő elem.

P1210665.JPG

P1210677.JPG

P1210676.JPG

A fagyik nem látványpult mögött vannak, hanem bagaméri-fedők alatt, egy elég menő, műszerfalra hasonlító cuccal takarva. Hátul a fagyigép látszik, mellette nemsokára tölcsérgyártó berendezés is lesz. Hogy a tölcsér is itt készüljön. Egyrészt akkor tudja száz százalékban Józsi, hogy mit ad a kezünkbe, másrészt olyan illatot varázsol a helyiségbe, ami miatt önmagában érdemes lesz bejönni.

P1210675.JPG

A fagyik természetesen nagyon jók. Nem abban a krémes-dús, hófehér ízbomba értelemben, itt is a természetesség kapta a legfontosabb szerepet. A málnafagyinak málnaíze van, mert málna van benne, cukor, meg víz, meg sűrítőnek szentjánoskenyérmag-liszt (a gyümölcsfagyik vizes alapúak, hogy jobban kijöjjön a gyümölcs íze). A mogyorófagyinak elképesztően jó pörkölt mogyoróíze van, mellette tej, tejszín, cukor, meg sűrítőnek szentjánoskenyérmag-liszt. Se több, se kevesebb. Pontosabban: se több adalékanyag, se kevesebb gyümölcs.

Az Earl Grey teás fagyihoz ők főzik le a teát, szálas Twinings teából. A vaníliába ők kapargatják a bourbon vaníliarudakat. A gyömbéres citrom is őrült jó, meg egyáltalán: végig kell kóstolni mindegyiket.

Csoki nincs. Nagy bánatomra. Józsi még nem szerezte be az olvasztáshoz szükséges berendezést. Mert ha csokifagyit árul, akkor annak csokiból kell lennie. Miért is kellene ezt magyarázni? - vonja meg a vállát.

A fagyizó Facebook-oldalán egyébként Józsi saját maga kreálta meséket olvashatunk, Kivi Lee-ről, Márky Mákról, Vanillin Monroe kisasszonyról meg a többiekről. Simán kompatibilisek akárhány éves gyerekekkel, felolvashatjuk neki ezeket esténként, és a fagyizóban a kicsiknek kitűzőket osztogatnak a kedvenc mesefigurájukkal. Zseniális.

P1210662.JPG

Szóval itt a meleg, menjetek fagyiért a Kedveskrémbe, mellette a Pékműhelybe továbbra is árulják az őrült jó kenyereket, kakaós csigákat, croissant-okat. Személyes véleményem és tapasztaltaim alapján Budapest legjobbjait, mindegyik műfajban.

Ja, egy gombóc 250 forint egyébként.

Kedveskrém fagyigyár
Cím: 1015 Budapest, Batthyány utca 26
Nyitva: minden nap 10:00 - 20:00

süti beállítások módosítása