English

Egy nap a városban

Remek vidéki étterem: La Maréda

Magyarósi Csaba 2014 június 04.
Címkék: gasztro

Vidéken nagyon könnyű belefutni rossz, de drága éttermekbe. Közel sincs akkora verseny, mint Budapesten, a legtöbb hely nincs rákényszerítve az igazán minőségi szolgáltatásra és egy jobb belső térrel, ügyesen kiválasztott helyszínnel akkor is el tudják adni az ételt, ha hasonló áron az ötödik kerületben például mindenki csak nevetne rajtuk.

Győrben többször belefutottam ebbe a jelenségbe, kóstoltam már jónak mondott, de túlságosan drága és egyáltalán nem finom ételeket, szóval amikor Robiékkal arra jutottunk, hogy ki kéne próbálni a La Marédát, volt bennem némi aggodalom, a bejárat elé odaszögelt hatalmas 13-as szám ellenére is. Ez a 13-as a Gault&Millau értékelése, és 20-ból 13-at kapni elég szép eredmény, nem sok vidéki étterem jut el idáig, és Budapesten is viszonylag könnyen össze lehet számolni a lista szereplőit.

Vasárnap este mentünk, nem volt nagy tömeg, konkrétan csak mi próbáltunk vacsorázni az étteremben, pontosabban a teraszán. Az étlap elég rövid ahhoz, hogy minőségi alapanyagokra gyanakodjunk, de elég hosszú, hogy legyen miből választani. Kértünk húsos malackocsonyát, gulyást mangalicapofából, korianderes ráklevest, süllőfilét citromos karalábéval és szaftos marhasültet olvadó libamájjal.

Bocs a minősíthetetlen képekért, nem volt velünk fényképező, nem terveztük be a tesztet, meg sötét is volt, úgyhogy vakus mobillal fotóztunk, aminél rémesebbet el se lehetne képzelni. De kábé ezek voltak (a képeken a kocsonya, a gulyás és a marhasült):

photo 1.JPG

photo 2.JPG

photo 5.JPG

És végre megtört az átok. A La Maréda nem olcsó étterem, de megéri az árát. Az alapanyagok kiválóak, az elkészítés módja is remek, a gulyás úgy volt csodás, hogy közben egyértelműen gulyás volt, nem valami túlbonyolított vagy túlságosan lecsupaszított izé, a marhasült meg tényleg szaftos, ahogy az étlap írja, és nemcsak azért, mert libamáj olvadozik a tetején. Michelines terminológiával élve nem éri meg csak emiatt Győrbe utazni (arra van száz másik), de ha már itt járunk, nem tudunk hibázni a La Marédával. Meglepetést igazából csak az adagok okoztak, valamivel nagyobbak, mint az ilyen minőségű éttermekben szokás, szóval a levessel meg a főétellel úgy jól laktunk, hogy már nehezünkre esett a mozgás.

Fontos hely a La Maréda, mert öt-tíz évvel ezelőtt a hasonló éttermek indították el a gasztroforradalmat Budapesten: kiderült, hogy sok pénzért nemcsak puccos belsőt, de finom ételeket is lehet kapni, és akik megismerték ezeket, soha többé nem akartak lehúzós éttermekbe járni. 

süti beállítások módosítása