English

Egy nap a városban

Ezt kóstoltam a Budai Gourmet Fesztiválon

Pénteken kezdődött, és egész hétvégén tart Budapest talán legszínvonalasabb, egyben legdrágább gasztronómiai rendezvénye. Én is kinéztem, megkóstoltam pár dolgot, de nem találtam életre szóló kedvencre. Azért megmutatom, hátha oda készültök, és tippeket szeretnétek hallani.

P1210308.JPG

P1210309_1.JPG

Először is egy rohadt jó ramen levest kóstolhattok például az Omu Budapest standjánál. Azért nem ismerős a hely neve, mert még meg sem nyitottak, kábé augusztusban várható, hogy a japán kaják, tempura-rajongók egyik kötelező célállomásaként kinyissák az ajtókat.

P1210279_1.JPG

A Paris Budapest standjánál lehet kérni csigát. Ezt inkább hagyjátok ki, hacsak nem vagytok elvakult csigarajongók.

P1210283.JPG

Viszont a macaronjuk rohadt jó:

P1210284_1.JPG

Aki mindig el akart menni Encsre az Anyukám mondtába, most kipróbálhatja őket Budapesten is. Itt érdemes megjegyezni, hogy a Budai Gourmet semmilyen módon nem ad keresztmetszetet egy-egy étteremről, bódéból nem lehet egy csúcskonyha technológiáit leképezni, inkább csak egy játékként kell felfogni a rendezvényt.

P1210299_1.JPG

Pont ilyen játékként fogta fel a debreceni Ikon étterem az idei fesztivál feladványát, a rakott krumplit: desszertet csináltak. Mármint a rakott krumpliból, igen. Fürjtojás, cukros lében főtt krumpli, epersűrítményből és marcipánból készített kolbász, szárított gyümölcsök, krumplicukor, nagyon vicces:

P1210306.JPG

P1210307_2.JPG

De az Arany Kaviár is eljátszott a gondolattal, milyen lehet az orosz változat, íme a kaviáros-füstölt pisztrángos-krumplilével nyakon öntött változat. Semmi köze a rakott krumplihoz, de nagyon jó.

P1210292_1.JPG

Meg a pelmeni:

P1210295_1.JPG

A soproni Harrer cukrászda pohárkrémeit is érdemes kipróbálni:

P1210312_1.JPG

Meglepetés a Babel standja, úgy tűnik, idén végre ők is megnyitnak újra, ahogy már ígérgetik néhány éve. Vicces, ahogy ott áll öt séf vigyázzban a pult mögött, várva a vendégek kívánságát. Mintha évek óta így várnának ott, az újranyitásra feszülve. Azért a dátum pólóra nyomtatva már komolyan vehető ígéret:

P1210313_1.JPG

P1210315.JPG

Érdemes kinézni programokat, amiket a Nagyszínpadon láthatunk, ma például 17 órától a Pánázsiai Paszta Párbaj - Hai Nam és Wang mester csatája látható, előtte pedig az Onyx séfjei mutatják be, hogyan kell jó rakott krumplit készíteni. Vasárnap az egyik kedvenc helyünk, a Laci!Konyha! Mogyorósi Gáborja tart bemutatót, utána pedig a legújabb Michelin-csillagos éttermünk séfje tart eligazítást fürjügyben.

Mint a poszt elején írtam, az élmény nem olcsó. A 3300 forintos napjegy után 800-1200 forintos átlagáron vásárolhatunk magunknak kis adag kóstolókat, amikből egy hat órás itt-tartózkodás alatt simán megeszünk vagy tízet. Persze 15 ezer forintot egy jobb étteremben is ott lehet hagyni per fő, ha eleve így indulunk el otthonról, nem érhet csalódás.

süti beállítások módosítása