English

Egy nap a városban

Öt dolog, amit szeretni lehet a legújabb Michelin-csillagos éttermünkben - Borkonyha

szucsadam 2014 május 26.

Idén márciustól Budapest három Michelin-csillagos hely lett. Elsőként 2010-ben a Costes, majd egy évvel később az Onyx kapott csillagot - tartják azóta is a színvonalat, ezt is ismerjük el gyorsan -, most pedig a Sas utcai étterem lett befutó. Naná, hogy kíváncsi voltam az új budapesti csúcskonyhára.

P1210200.JPG

Az asztalfoglalás simán ment három hétre előre, korábbi időpontokkal nem érdemes próbálkozni jelenleg.

Nem sokkal az érkezésem után már láttam is, miért szeretem a Borkonyhát. Össze is szedtem egy csokorba:

Lazaság

Míg az Onyx csillagánál annak örültünk, hogy végre magyar séfeket ismertek el, a Borkonyhában az a jó, hogy egy első pillantásra átlagosnak tűnő étterem jutott az élmezőnybe. Nincs feszengés, különleges, egy ritmusra végrehajtott tálalás, neobarokk stukkók és fehér kesztyű.

P1210168.JPG

A pincérek pörögnek, de vidámak, közvetlenek, simán nekiállnak viccelődni velünk, ha rákérdezünk egy-egy étel származására. Persze vannak ennél lazább Michelin-csillagos helyek is a világban (Hongkongban például, ahol a gyorskajáldák is simán juthatnak ilyen elismeréshez), de a Borkonyha akkor is egy nagy lépés nekünk. Nem kell ezt vallásként kezelni, ez csak étel - ez az üzenet.

Borok

Az étterem nevéből is kitalálható, hogy a borválasztékára igen büszke. Nézzük csak a pult mögötti falat:

P1210198_1.JPG

A poharazásra kínált üvegek választéka nem elképesztően magas, a kétféle rozé, és háromféle pezsgő/habzóbor lehetősége például inkább szegényesnek mondható. Viszont a palackban kérhetőekkel együtt 200 féle magyar bor elérhető az étteremben a weboldal szerint. Ha ajánlást kérsz, nem hívnak külön sommelier-t (hacsak a random módra kikapott pincérünk nem volt éppen az), megígérik, hogy hoznak valami meglepetést, és már jön is a kóstoló.

Szerencsére még a legalacsonyabb árfekvésű borok is elég jók, és ami még fontosabb: izgalmasak. Az, hogy a borlap egy kéknyelűvel indít, külön öröm.

Hibátlan ételek

Az előételem: zúza saláta, színes almákkal és gombával:

P1210176.JPG

Elképesztően izgalmas. A hibátlan állagú és ízű zúzák között roppanó marinált almákból, a gombából és a salátából öröm volt minden falat.

A főétel: konfitált kacsacomb préselt májjal, zsenge bazsalikomos sárgarépával.

P1210181.JPG

A kacsa a villa érintésétől darabjaira hull, de összetartja az izomcsoportokat. A préselt máj lágy ízeivel krémesítette a falatot, a sárgarépa frissen roppant, tökéletes. Egy másik fogás, túrós puliszka parajjal:

P1210183.JPG

Ennél többet nem lehet kihozni ebből az egyszerű ételből. Sikerült a puliszka (nem rossz értelemben vett) közönségességét a legmagasabb szintre emelni, elképesztő.

A desszertem (krémes) viszont nem volt eléggé hedonista, túl finomkodóra, elegánsra sikerült, úgyhogy nem kimondottan élveztem. De ez is hibátlan volt a maga nemében.

P1210186.JPG

Olyan Michelin-csillagos étteremben enni, mintha egy tökéletes audiofil rendszert hallgatnál. Minden szép, lekerekített, kifinomult, tökéletes. Lehet nagyon élvezni, de azért utána felteszünk egy bakelitlemezt a régi lejátszóba. Megkívánjuk a kisebb hibákkal teleszórt ételeket, mert sokszor ezek a hibák teszik széppé az evést.

Ár

Ilyen olcsón ritkán ehetsz Michelin-csillagos kaját. 1500-ról indulnak a levesek/előételek, 2500-tól 4000 forintig tartanak a főételek (na jó, az Angus bélszín kiugrik), a végén 1500-as desszerttel zárhatjuk a sort.

Michelin-csillag az utcán

Ez is újdonság: eddig nem lehetett a szabad ég alatt Michelin-csillagos kaját enni. Most ez is megoldott, ami szintén a lazaságot erősíti.

P1210202.JPG

Borkonyha
Cím: 1051 Budapest, Sas utca 3.
Nyitva: hétfő-szombat: 12-24, vasárnap és ünnepnapokon zárva.
A konyha 16 és 18 óra között zárva tart.

süti beállítások módosítása