English

Egy nap a városban

Szuper pho Budán: Hai Nam pho

Magyarósi Csaba 2014 május 02.
Címkék: gasztro

Nem jártam Vietnamban, de ettől még persze el tudom dönteni, hogy egy pho finom-e, vagy sem. Thaiföldön voltam már, de az utazás előtt ugyanolyan pontosan választ tudtam adni arra a kérdésre, hogy az elém rakott tom yum ízlik-e, vagy sem, mint az utazás után. Később persze azt is meg tudtam mondani, hogy a leves autentikus-e, viszont ez csak akkor szempont, ha:

1: feltételezed, hogy kizárólag olyan ember próbálja ki a cikked után az éttermet, aki járt már az országban (haha)
2: szerinted egy ételben nem az a fontos, hogy finom legyen, hanem hogy autentikus

Mivel viszont szerencsére a cikkeink után 100-ból 95 olvasó úgy próbálja ki az éttermet, hogy még sosem járt Thaiföldön, Vietnamban, vagy Indiában (ha nem így lenne, az keserűen szűk olvasóközönséget jelentene), szélsőséges nyugalommal tudom leírni, hogy a Hai Nam pho bisztró nagyon jó.

Gyorsan az elejére a legnagyobb probléma: déltől szinte lehetetlen helyet találni, érdemes asztalt foglalni, vagy elvinni az ebédet, mert leülni nem fogsz tudni, ha csak úgy beesel negyed egy körül. Vagy vársz jó fél órát. Az étel viszont már gyorsan elkészül, tíz perccel a rendelés után már ki is hozták a phot:

IMG_0506.JPG

Középen a leves, körülötte zöldcitrom, koriander, csíra, paprikaszósz, csilis fokhagyma, csilipaprika. A levesben főtt lábszár, így 1290, hátszínnel 1390 forint, mindkét ár teljesen rendben van, tekintettel arra, hogy óriási adagot kapsz, ez nem egy leves, hanem egy főétkezés, egyetlen tányérban.

IMG_0508.JPG

IMG_0509.JPG

Ízesítés nélkül is érzed, hogy rendben van, nem zsíros, nincs tele vegetával. Aztán elkezded finoman adagolni a mellé pakolt fűszereket, és az áttöltött mennyiséggel egyenes arányban nő az élmény. Körülbelül három perc után döntöttem úgy, hogy belenyomok mindent a levesbe a paprikaszósztól az utolsó csepp zöldcitromig, és amikor még mozgott, belefojtottam a korianderbe, meg a félbevágott csilipaprikába, hogy kiszenvedjen.

IMG_0511.JPG

És akkor hirtelen a jóból zseniális lett a leves. Lehet, hogy ezzel a csípősséggel már nem is vietnami, hanem thai lett a pho, ami persze kizárt, hiszen még mindig nem potyogtak evés közben a könnyeim, de az biztos, hogy egy csodásan működő izévé állt össze a leves, amit egyszer ki kell próbálnod, ha még nem tetted. Bár sokan megtették már, őrületesen népszerű a hely, és az erőteljes, jól eltalált leves alapján abszolút megérdemelten.

Tipp: az Alléban szemben egy óra parkolás ingyen van, ha asztalt foglalsz vagy elviszed a levest, jó megoldás lehet arra a problémára, hogy a környéken elég nehéz szabad helyet találni.

Köszönjük Móninak és még nagyon sokaknak az ajánlást.

Hai Nam pho
Budapest, Október 23-a utca 27.
06305299969
H-Sz: 10-21
V: 10-15

süti beállítások módosítása