English

Egy nap a városban

Bábelék: gigantikus rántott húsok a kilencvenes évekből

Magyarósi Csaba 2014 április 03.

Néhány hónapja írtam a Pléh büféről, amit megtörhetetlen rekordtartónak gondoltam a budapesti mezőnyben: 1-1,5 kilós húsok mellett egyszerűen nem foglalkozol azzal, hogy milyen sajtot raknak a cordon beu-be, vagy hogy mennyire tiszta a mérleg, amire fizetés előtt feldobják: elfogadod, hogy ezt másként nem lehet.

Aztán a kommentekben azt írtátok, hogy de lehet: a Pléh büfé tulajdonosának a felesége ugyanis üzemeltet egy éttermet Budapesten, ahol ugyanezt kapod meg, de rendezettebb körülmények közt. Sőt, a Pléh büfé igazából csak egy outsourcingolt Bábelék. Amióta felbukkant a kommentekben az étterem neve, azóta terveztem, hogy megkóstolom a húsaikat, amire a héten végre sor került.

A Bábelék a 15. kerületben van, kívülről semmi különös, viszont amint belépsz, indul az időutazás: odabent sikerült konzerválni a rendszerváltás körüli hangulatot, de nem valamilyen áporodott vagy formaldehiddel értéktelenített változatban, hanem eredeti formájában. A bútorok nem lerobbantak, nem retrók, egyszerűen csak olyanok, mint a Szomszédok idejében voltak. És ez igaz a dekorációra, a függönyökre, a textíliákra: minden nagyon rendezett, tiszta és jó állapotú, csak minden a múltat idézi, szerethető módon.

IMG_0390.JPG

IMG_0376.JPG

IMG_0379.JPG

IMG_0378.JPG

A pultnál Bábelné Klári fogad, mindenkivel beszélget, jó kedvű, jó a hangulat. Rendelsz, de elhibázod: mindenképp rossz nyomon jársz, ha fejenként egy adaggal számolsz, nem tudod megenni, esélyed sincs legyőzni az itteni mennyiséget.

Nézzétek csak, mit kaptunk, amikor kikértünk két adag ételt:

IMG_0383.jpg

Van itt bolognai és sonkával-sajtal-gombával töltött rántott hús (az ilyen helyeken mindig újraindul a rendszerem és gyerekkorom kedvenc fogását kérem ki), velővel töltött borda vegyes körettel, meg van ipari mennyiségű, saját készítésű majonéz, pont úgy, ahogy a Pléh büfében.

IMG_0385.JPG

IMG_0380.JPG

IMG_0386.JPG

És a minőség is hasonló, illetve jobb. Kevésbé piszkos, a szó nem higiéniai, hanem harmonikus értelmében, lágyabbak, letisztultabban az ízek, de eleve teljesen felesleges ebben a mezőnyben letisztultságról beszélni. Itt azokat a fogásokat kapod vissza, amik a kilencvenes években vagy lemorzsolódtak, vagy ehetetlenre silányultak, csak épp fogyasztható, szerethető formában, ami adott körülmények közt ugyanolyan jól tud esni, mint a Zóna csodálatos fogásai. Csak itt épp málnaszörppel együtt is legfeljebb 4700 forintot fizetsz a képen látható mennyiségért, ami négy embernek bőven elég, és még borravalót sem adhatsz, nem tudod átverni Bábelnén a legkisebb összeget sem. Akárcsak a Pléh büfében.

Csak tiszta asztalok mellett.

Bábelék
1158 Budapest
Pestújhelyi út 65.
H-P 7:00-20:00
Szombat: 7:00-18:00
Vasárnap: ZÁRVA
Telefon: +3614151111
E-mail: etelrendeles@babeleketterem.hu

süti beállítások módosítása