English

Egy nap a városban

Kipróbáltam, mennyire pontos a FUTÁR tesztrendszer

szucsadam 2014 február 13.

Elvileg tavasszal élesedik az egyelőre csak tesztállapotban lévő FUTÁR rendszer Budapesten. Ennek lényege, hogy műholdas járműkövetéssel percre pontosan meg lehet mondani, melyik busz/villamos/troli (később hév/metró/hajó is) hol jár éppen, és mikor érkezik be az adott megállóba. Összesen 1536 autóbuszon, 612 villamoson és 145 trolibuszon üzemelnek majd a FUTÁR fedélzeti számítógépek a tervek szerint első körben.

Ennek köszönhetően már lassan egy éve gyönyörködhetünk a Budapest-szerte kihelyezett, sok esetben inaktív tájékoztató táblákban, amik közül január végén 68-at kapcsoltak be, ezzel 130 kijelzőn indult meg a tesztüzem (itt található a lista, hol működik már a szolgáltatás). Tavaszra mind a 250-et üzembe helyezik a tervek szerint.

Ezért aztán én is kipróbáltam, mire használható a FUTÁR, mennyire pontos, és mik a korlátai. Külön figyelmet fordítva azokra a szempontokra, amit a Hír24 pár napja közölt videójában mondtak el a mindennapi felhasználók.

Pontosság

Talán a legfontosabb szempont, hogy valóban pontosan jelzi-e ki a tábla az érkező járművek várható becsapódását. Ennek érdekében több helyen is figyeltem:

  • a menetidő szerint várható érkezést
  • a kijelző becslését
  • a kijelző becslésének változását
  • a tényleges érkezést

Ezek alapján általánosságban azt tapasztaltam, hogy többnyire meg lehet bízni a táblán látható információban, és ezek többnyire egy-két perc különbséget mutatnak a menetrend szerinti időhöz képest. Akár az útvonal elején állok (tehát két-három megállóra a induló állomás után), akár a végén. Persze azért akadnak még furcsaságok.

P1180944.JPG

Az útvonal elején található kijelzőre tipikus (és szép) példa a Clark Ádám téri, az Alagútba tartó irányban kihelyezett FUTÁR tábla. Itt nem tudtam belekötni szinte semmibe, a kijelzők menetrend szerint jósoltak, a buszok általában egy fél-percet késtek, a körforgalom előtti dugó miatt. Itt tehát a menetrend lett rosszul kiszámolva, de azért ez a késés legfeljebb Japánban számítana soknak. Érdekes volt látni, hogy pontosan akkor, amint az érkező busz a híd egy adott pontjához ér, elkezd villogni a kijelzőn az adott járat (az utolsó percnél mindig villog az aktuálisan érkező jármű sora). A Gyöngyösi utcából érkező 105-ösnek egyszer 3 perc kését írt a kijelző, ez pontosan be is jött.

P1180711.JPG

Az Astorián szintén jellemzően egy perces késések voltak a kijelzőhöz képest. Itt már jobban lehetett érzékelni, hogy ami 5 percnek jósolnak 10:00-kor mondjuk, az nem biztos, hogy 10:05-ra érkezést jelent a végén. Az utolsó percekben ugyanis kitartja a kijelző az adott becslést, ez érezhető, de a méréseim szerint ez a csalásnak tűnő, valójában folyamatosan frissülő korrekció jellemzően nem haladja meg az egy-két perces eltérést a végére (10:07-re azért bejön az a járat a legrosszabb esetben is).

Város szélén található kijelzőt is vizsgáltam, egy Újpalotán kihelyezett táblán egyaránt kijeleztek néhány megállóval korábban induló (296), és vagy háromnegyed órája úton lévő járatokat (46).

P1180984.JPG

Itt belefutottam egy érdekes jelenségbe. Egyrészt a kijelző egy perces késést írt a régóta úton lévő 46-osnak. Szinte az utolsó pillanatig kitartott a véleménye mellett, közben a kijelzőn beelőzte egy másik járat a végül 3 percet késő buszt. Nem önmagával a három perc késéssel van a gond, hiszen az mindössze 10 százalékot jelent az előző 46-os óta eltelt időhöz képest, hanem hogy a rendszernek látszólag fogalma sem volt, hogy milyen messze is van a busz, és hogy a közelből indulók előbb startolnak, mint ahogy az odaérhetne melléjük.

Az is különös volt, hogy a tábla a szomszédból induló járatnak eleve két perces késést jósolt még azelőtt, hogy a menetidő szerint egyáltalán el kellett volna indulnia. Mindezt este nyolckor, nulla forgalom mellett. És be is jött: a sofőr két perccel később indult ki a végállomásról: rejtélyes módon a FUTÁR rendszer ezt tudta.

Igazodás a menetrendhez

Az előbbivel el is érkeztünk egyébként a rendszer nem mindenki által üdvözölt pontjához: az emberi tényező csökkentéséhez.

Mint látható, az továbbra is előfordul, hogy nem időben indul el a busz a végállomásról. Pedig ezt lenne a könnyebb betartani. Viszont ami már most jó: a rendszer általában nem teszi lehetővé, hogy az egyik járat beérje a másikat. Emlékszem, mennyire jellemző volt valamikor, hogy egymás után két-három ugyanolyan sorszámú busz is elment, ami után rohadt sokat kellett várni a következőre.

A FUTÁR egyértelmű, indirekt előnye, hogy ez az esetek egy részében ez a probléma megszűnhet. Ha egy busz a menetidőnél előbb érkezik egy adott megállóba, akkor akár perceket áll, hogy ne induljon el korábban, mint ahogy a következő megállóban számítanak rá a menetrend szerint érkezők. És meg is teszik ezt a sofőrök, a járművön meg előre bekészített hang mondja be a várakozás okát. Még olyat is hallottam, hogy ahol nincs hely a várakozásra, a busz a parkoló autók helyére húzódik le pihenni.

Screen Shot 2014-02-13 at 11.32.47.png

Ez egyrészt jó, mert kiszámíthatóbb a közlekedés. Másrészt meg lehet érteni azokat is, akik pár megállóra ugranak fel, és közben két percet állnak egy helyben. Szerintem ebben az esetben az előnyök meghaladják a hátrányokat.

Dizájn

A kijelzők világosak, könnyen érthetőek, talán a rosszul látóknak kicsik a betűk.

A Bosnyák téren egy ideig figyelnem kellett, hogy rájöjjek, miért a dupla kijelző: a jobb oldali a belvárosból érkező, a bal oldali az ellentétes forgalmat mutatja. Itt nem ártott volna egy egyértelműsítés.

P1180990.JPG

Valójában nem is a kijelzők dizájnjával van a probléma, hanem a környezetével. Mutatok két példát, mire gondolok:

IMG_0661.JPG

P1140717.JPG

Alkalmazás

Noha néhány napja körbefutott a Facebookon, hogy követhetők a FUTÁR adatok egy online rendszerben, az utcakereső.hu valójában csak szimulálta a menetidő alapján kiszámítható elvi haladást.

Viszont a dolog nem légből kapott, a BKK oldalán ez olvasható:

Az új útvonaltervező rendszer teljes mértékben integrálva lesz a FUTÁR-rendszerbe, amelynek webes verziója beépül a BKK honlapjába. Nem flash alapú alkalmazás lesz, hanem platform- és böngészőfüggetlen felületen lehet majd úgynevezett „ajtótól-ajtóig” terjedő utazástervezést indítani, amely térképes modullal egészül ki, valamint alkalmas lesz akadálymentes útvonaltervezésre is. Mivel a FUTÁR-rendszer nyilvántartja az esetleges menetrendi eltéréseket is, ezért az újratervezésre is mód nyílik.

Na ez lesz a dolog igazi haszna. Most őszintén: ha már a megállóban állok, akkor csak egy kis kényelmet nyújt a FUTÁR kijelző a menetrendi táblához képest. Ha a sofőrök megpróbálják betartani a szabályokat (pontosan indulnak, és a megállóban hajlandóak várni), akkor két-három perces késések vannak, a rendszernek pedig az igazi előnye még nem mutatkozik meg.

Mert mi a rendszer igazi előnye? Ha például én kilépek az ajtómon, akkor egyből választanom kell: elindulhatok jobbra a buszmegálló, és balra, a villamosmegálló felé. Mindegyik jó irányba visz, de nem tudom, melyik lesz itt előbb. Természetesen a lakásom előtt nincs FUTÁR kijelző, ami alapján el tudnám dönteni, merre induljak. Azok csak a megállókban vannak. Ott meg már tök mindegy, úgyis azzal megyek, ami épp jön és megfelel.

Ha azonban egy app segítene eldönteni a járművek valós helyzete és a gyalogos távolság alapján, hogy mi a helyes irány, vagy mennyire kell rohannom a megállóba, az nekem már köszönöm szépen, megérte.

Megérte?

A 6,7 milliárd forintos fejlesztés 40 százalékát fizettük mi, 60 százalékát az Európai Unió állta. Az összeg nagy része a forgalomirányítás fejlesztésére ment el a BKK sajtóközleménye szerint, vagyis egy jó alap a későbbi munkához. Például a fent vázolt apphoz.

A jelenlegi állapotában azt gondom, a FUTÁR még csak egy kis kényelem a hétköznapi rohanásban. A lényeg az ígéretben van, a webes keresőben és a mobilalkalmazásban. Ezt kifejleszteni azonban nem lesz könnyű, hiszen nagyon jól használhatónak kell lenni ahhoz, hogy a Google Maps helyett azt röffentsük be, mielőtt elindulunk.

És ne feledjük, hogy a BKK-nak egyelőre még csak hasonlója sincs. A weboldalukon az útvonaltervező a Google Mapsot nyitja meg (jobb oldali hasáb), ami másodkézből jut csak hozzá a menetrendi információkhoz.

gmaps.jpg

A BKK hivatalos térképe jelenleg egy pdf-eket letöltő, egyszerű grafika, ami eléggé kilencvenes évek hangulatú (update: valamint van ugyan saját útvonaltervezőjük is, amire a BKK főoldala nem mer hivatkozni, de ez flash alapú, ami nem használható egyes mobilokon).

süti beállítások módosítása