English

Egy nap a városban

Áruházlánc is nézhet ki jól - Aldi és a daruzott csarnok

Hirdető 2014 január 27.
Címkék: hirdetés városkép

Tavaly nyáron mutattuk be a blogon a Tűzoltó utcai Aldi épületét, ami minden szempontból szimpatikus beruházás volt. Az Aldi ahelyett, hogy lebontotta volna a több mint száz éves lovardát, inkább megtartotta az épület vázát, felújította az omladozó falakat, majd egy hagyományos Aldi-kapszulát helyezett el a belsejében, megkétszerezve a kivitelezési költségeket. Ezzel Budapest visszakapta egy szinte már elpusztult emlékét, ráadásul úgy, hogy továbbra is könnyen hasznosítható lesz bármilyen más, akár nem kereskedelmi célra.

Pont ugyanilyen elgondolás mentén született meg nemrég a Sopron úti Aldi is, ahová szintén a német cég meghívására jutottam be. Itt egy elsőre értéktelennek tűnő épületet, egy 1950-60-as években épült daruzott csarnokot szerzett meg a cég. Ismét úgy döntöttek, hogy érdemes megtartani, megőrizni az eredeti formákat, falakat. Vezető tervezőként ismét a Malek Herbst tervezőirodával együtt dolgozó Kendik Gézát kérték fel, akik a Tűzoltó utcai projektet is vitték. Ezzel szembesültek:

7.jpg

6.jpg

5_1.jpg

Laikusoknak nem tűnhet túl ígéretesnek. Gyorsan beillesztem ide a jelenlegi állapotot, hogy érezzük a kontrasztot, és a lehetőséget, amit én nem vettem volna például észre:

3_3.jpg

4_1.jpg

IMG_2920.jpg

Nem gondoltam volna, hogy a főhomlokzat "karakteres", ahogy Kendik Géza említette a bejárás során. Csak képzeletben ki kell radírozni a 80-as években elterjedt, bájos bejáratot. Azt sem gondoltam volna, hogy a Hengermalom út felőli lamellás üvegfal jól nézhet ki, és érdemes mögé falazva, funkció nélkül is megtartani. Pedig pont ennek a reflexiói, a környező fák és épületek színes tükröződése az, ami az építésznek a legjobban tetszett.

1_4.jpg

"Nem az a lényeg, mit csináltunk, hanem, hogy mit nem csináltunk" - mondta Géza. Pontosan ezt hallhatjuk korunk egyik legfontosabb ipari formatervezőjétől, Jony Ive-túl is rendszeresen. Nagy tapasztalat kell ahhoz, hogy a lehető legegyszerűbb eszközöket felhasználva alkossunk valami szépet.

Kábé négy évig éltem a XI. kerületben, jól ismerem a Fehérvári út két oldalának ellentétét. Ahogy a villamossal dél felé behatolsz a kerületbe, a jobb oldalon sok-sok zöldfelülettel tarkított lakóövezetet látsz. Ahol én laktam, annyi fa vett körül, hogy szerintem még róka is járt arrafelé. A bal oldalon, a Hengermalom út vonala után (ahol ez az Aldi is található) véget nem érő rozsdaövezet nyújtózik, régi gyárakkal, raktárakkal. Persze az utóbbi években itt is megindult a változás, nyílt több nagy irodaház, egy bevásárlóközpont és egy lakóparkot is építettek a semmi közepére. De csak lassan ébredezik a környék.

Az Aldi Soproni úti épülete pont a fenti kettősséget mutatja be. Egyrészt nem próbál egy tájidegen, hófehér épülettel virítani a rozsdaövezet mellett. Inkább megtartja annak egy régi arcát, kissé kisminkelve, kipofozva. Másrészt megháromszorozták a területen lévő zöldfelületek számát. Az épület mellett alig egy méterre is megtartottak egy fát, a parkolóban lévő idősebb sort is megmentették, és pont ezek lettek azok, amik miatt szerethető az épület.

2_2.jpg

P1180288.JPG

A tervező szándéka pedig pont ez volt: beékelődni a két világ közé, kapcsolatot teremteni a két oldal között. Az Aldi pedig vállalta a nagyobb beruházási költséget, a parkolóhelyek számának csökkentését, a régi téglafal helyenkénti pótlását és egyéb olyan kivitelezési többletmunkákat, amikbe ez a döntés került.

P1180263.JPG

A felújításnak egyébként nemcsak az Aldi és a környékbeliek örültek, hanem a régészek is. A 6000 négyzetméter alapterületű telken ugyanis Budapest területén ritka gazdag leletanyagot találtak. Többek között egy i.e. 2500-ból származó maradványokat, amelyekből kirajzolódott egy csónak alakú cölöpvázas ház. Ez azért is érdekes, mert az egyiptomi piramisokkal nagyjából egyidős épülethez hasonlóakat Írországban és Spanyolországban találtak, mutatva, hogy 4500 éve mekkora távolságokat tudott megtenni egy-egy építészeti megoldás.

Az üzlet mellett egyébként remélhetőleg egyszer az egyes villamos is elrobog majd (ahogy azt már sok-sok éve tervezik), akkor pedig tovább folyhatnak a régészeti feltárások. Addig pedig itt van nekünk ez az épület, az Aldi 88-dik magyarországi üzlete, ami ugyan csak 60 év építészeti megoldásai között teremt összhangot, de azt mindenképpen hibátlanul.

Aldi, Budapest, XI. ker., Sopron út 60.
vezető tervező: Kendik Géza

Az Aldi az Egy nap a városban blog hirdetője.

süti beállítások módosítása