English

Egy nap a városban

Jó kaja ott, ahol végképp nem számítasz rá - OBI

szucsadam 2014 január 14.
Címkék: gasztro meglepetés

Kimondani is durva, de ebben a gasztroposztban a budaörsi Obiból jelentkezem. Durva, mi? Itt működik egy lelkes konyha, aki a munkásoktól kezdve a környező irodaházakig ide vonzza az embereket. Fasírtra, sültekre, főzelékre, rakott krumplira. Ott ül egymás mellett a fehér- és a kékgalléros, ugyanazt tömve a szájába, megvalósítva a testvériességet, a világtörténelemben először.

P1180293.JPG

Nem valami kifinomult élményt akarok megosztani veletek, félre ne értsetek. De az a műfaj, amit itt lehet tapasztalni, nagyon ritka lett mindenfelé, nemcsak Budapesten. Ez:

lelkesen, szívvel főzni finom magyaros ételeket, semmit sem kisajnálva, úgy, ahogy a nagymamák csinálják ezt vasárnap délben

Mert az haute cuisine-nak egyre több kiválóságával találkozunk Budapesten, meg ugye ott vannak azok a helyek, amik nem bírtak felnőni a gasztronómiai nagyságokhoz, és eltűntek. Maradtak még azok, akik a lehető legolcsóbb alapanyagokkal, silány ételekkel próbálják megtermelni a hasznot a sovány árakon, meg ott vannak azok a helyek is, ahol egyszerűen csak átverik az embereket, és abból élnek meg.

És nagy ritkán lehet belefutni az itt látható jelenségbe. Becsületes, zsíros, fűszeres, nincs jobb szó rá: odabaszós ételek, amiket öröm zabálni.

Nem fogom elemezgetni az ételek ízét, mindenki evett már egy jó sültet, egy jó ragut. Ez olyan. Inkább csak megmutatom ezt a képet:

IMG_0611.JPG

Vagy ezt:

P1180292.JPG

IMG_0612.JPG

Mischung a la Szucs.

A héjában sült krumpli zseniális, a tokány szintén, a pulykafasírt is egy olajban tocsogó műremek. A fűszerekkel kissé megszalad a kezük, de hát istenem, ők így szeretik. Egyszer a lasagnéban még római köményt is találtam, ami elsőre meglepett. Szóval még kísérleteznek is, nem mindig a jó irányba, de jó szívvel.

Én nem mondom, hogy a belvárosból most autózzatok ki ezért, de ha az M1-esen jártok, vagy esetleg a környező bevásárlóközpontokban shoppingoltok, és éhesek vagytok, ide ebédidőben (minél közelebb a délhez) érdemes ellátogatni. 600-800 forint egy étel, és nem kell félni, jó nagy adagokat adnak.

A kissé szkeptikus Misi barátomnak egyszer azt mondták, gondolkoznak egy étterem nyitásán is. erre Misi ezt válaszolta, idézem: "Ne csináljátok. Elkurvultok."

Meglepődtek.

OBI Budaörs
Cím: 2040 Budaörs, Budapark
Dél körül menjetek, késő délutánra már csak túró rudit kaptok

update: köszönjük a 444-nek a poszt ajánlását. Nagyon gyorsak a srácok, látszik, hogy egész nap várják az írásainkat. Szétszednek!

A szerkesztőségükben egyébként nem lehet nagy az egyetértés, hiszen nemrég Bede Márton cikkében olvashattuk, hogy

Az evésnek egyáltalán nem kell mindig kifinomult, intellektuális tevékenységnek lennie. Ép ésszel senki nem vonja kétségbe, hogy amit a Michelin csillagos éttermekben sok pénzért felszolgálnak, az kiváló. Mindig kiválót enni viszont olyan, mint azok a görcsös emberek, akik az otthoni kanapén is nyakkendőben néznek tévét, ahelyett, hogy kényelmes, lyukas alsónadrágban és szakadt, ételmaradékos pólóban heverésznének. Soha ne bízzunk meg olyan önjelölt gasztroszakértőben, aki nem képes beismerni, hogy bizonyos élethelyzetekben szeméttel tömni magunkat pont ugyanakkora élmény, mint más élethelyzetekben Jironál szusizni.

Úgy jártunk mint a sapkanélküli nyuszi.

update2: A linket azóta átirányították, szerencsére megtaláltuk a 444 cikkjének teljes szövegét, hogyaszongya:

Screen Shot 2014-01-14 at 12.32.14.png

süti beállítások módosítása