English

Egy nap a városban

Egy szuper indiai Budapesten: Pándzsáb Tandori

Magyarósi Csaba 2014 január 07.

Komolyan vehető indiaiból alig akad néhány Budapesten, óriási mázli, hogy legalább egy azért van: a Pannónia utcai Pándzsáb Tandori. Ez a hely még Mumbaiban is életképes lenne, akár a minőségre, akár az árra, akár a tragikus belső kialakításra koncentrálunk. Sokat pont a dizájn miatt szólják le, de hát Magyarország, és persze a világ is, tele van olyan emberekkel, akiknek nagyon kiforrott véleménye van az indiai konyháról úgy, hogy még csak Indiában sem jártak.

De ez nem is baj.

Hiszen az az érv, hogy csak az mondjon ítéletet a középkorról, aki át is élte, nyilvánvalóan csak rendkívül egyszerű emberek fejében merül fel. És senki ne hallgasson ilyen emberekre. Szóval: attól még, hogy nem jártál Indiában, nyugodtan lehet véleményed egy indiai étteremről, de a világért se a dizájnból indulj ki, csakis az étel minőségéből.

Mert: a Pándzsáb Tandori jó. Mielőtt jártam volna Indiában, már tudtam, hogy jó, hiszen ennek eldöntéséhez még Újlipótvárosból sem kell kilépned. Takács Lajos, az ország egyik legjobb séfje nyilatkozta korábban, hogy imádja az ázsiai konyház, pedig még sosem járt a távol-keleten. Nincs is kapcsolat a kettő között. A lényeg a harmónia, ami a Tandorinál mindig is megvolt, a maga duplacsípős, szemét módján.

Aztán idén nyáron végigettem Mumbai legjobb éttermeit, azokat, amiket az európai útikönyvek javasoltak, és azokat is, amiket a helyiek, és végtelenül boldog voltam, amikor rájöttem, hogy a Pándzsáb Tandori teljesen versenyképes velük. Nem, menjünk tovább: azt a tikka masalát, amit a Pannónia utcában adnak, simán felszolgálhatnák a Mahatma Gandhi Roadon, a Kala Ghodában, a Khyberben, ami egy helyieknek és külföldieknek is bőven vállalható mumbai étterem (a képek a Khyberben készültek)

IMG_6787.JPG

IMG_6958.JPG

De beülni a Pándzsábba valóban elég lehangoló, még akkor is, ha megjártad az összes indiai indiai éttermet, pedig ezekben épp elég lehetőséged volt lehangolódni. Még úgy is, hogy itthon nem kell megküzdened a nyelvi problémákkal, sem azzal, hogy ha a bal kezed az asztal fölé emeled, a többi vendég zavartan méreget a helyi tisztálkodási szókásokból kialakult illem megsértése miatt. Viszont olajszag van, a környezet romos, a kiszolgálás nem valami lelkes, éppen ezért remek hír, hogy a Pándzsáb Tandoriba be sem kell lépned, hogy megkóstolhasd a kajáikat: házhoz is rendelhetsz, ami a csípős, többnyire szószos indiai kajának nem nagyon árt, húsz perccel a kimerés után a legtöbb pont olyan, mint frissen.

És az ár is egészen elfogadható. Legutóbb rendeltünk csirke tikka masalát, madrasz csirkét, többféle lencsét, kértünk mellé két vajas naant meg rizst, és fizettünk az egészért 6640-et.

P1240180.JPG

Jó tudni, hogy legfeljebb két Bud Spencer tudja ezt egyszerre betolni, alapvetően három adag remek éttermi kajáról beszélünk, úgy meg már borravalóval együtt is 2500 forint alatt járunk fejenként. És ez még akkor is jó ár, ha az ételek többségében a szósz dominál, a hús sokszor csak inkább mutatóban van mellette (a tálalt adag a rendelt mennyiség kábé hatoda).

P1240184.JPG

P1240182.JPG

És amit eszel, az remek. Tagadhatatlanul indiai, mindent uralnak a fűszerek, amik sokkal könnyebben beszerezhetők, szállíthatók, tárolhatók, mint a friss alapanyagok, amik például a thai konyhához annyira hozzátartoznak. Ezért is könnyebb tisztességes indiait készíteni a világ másik felén, annál szomorúbb, hogy ezt is csak ritkán sikerül. De nekik most összejött: eredeti, a Kelet-Közép-Európában megszokottól gyökeresen eltérő, jó ételeket készítenek, biztosan ízleni fognak, ha szeretsz kísérletezni a világ konyháival.  

Ja, és kérhetitek simán, közepesen csípősen és nagyon csípősen is: a nagyon csípős csak egy kicsit visszafogottabb, mint az igazi indiai, szóval ezzel óvatosan, de még ez is a bőven kibírható kategória, így aki nem fél tőle, annak ezt a verziót ajánlom.

Pándzsáb Tandori
Nem fontos infó: 1133 Budapest Pannónia utca 3.
Fontos infó: 06 1 2702974
Nyitva: H-Sz: 12-23
V: 12-22

süti beállítások módosítása