English

Egy nap a városban

Forradalmi programajánló közeledik Budapest felé - Funspotter

szucsadam 2013 december 18.

Hirdetőnk a Funspotter, ami csak látszólag egy egyszerű programajánló oldal. Valójában egy szuper algoritmusról szól, ami személyre szabott javaslatokat mutat neked: mit csinálj ma a városban.

Máslányi Zsolttal 2010 elején beszéltem először, egy Appleblog-interjú kapcsán. Akkoriban a Spreadsong nevű startup egyik fele volt, és első ránézésre teljesen lökött dolgokat csinált. Többek között Panamában fejlesztett, egy havi 700 dollárért bérelt magánszigeten, az esőerdőben. Hogy mást ne mondjak.

A vállalkozásuk első időkben a zenehallgatást szerette volna megreformálni a kiadók szerepének csökkentésével, aztán végül is a tőkét egy Free Books nevű alkalmazás hozta el számukra. Éveken keresztül dominálták ezzel a könyvpiacot minden nagyobb mobil üzletben, és az éhenhalás széléről hirtelen milliomosokká váltak a Spreadsong alapítói.

Múlt héten Zsolt újra megkeresett. Elmondta, hogy az Appleblognak hála sikerült egy nagyon jó csapatot felépíteniük, annyira, hogy nemrég a céget sikerült eladni, és most már az Egyesült Államokban viszik az üzletfejlesztést. De nem ezért keresett meg, hanem mert egy új ötletbe vágott bele. Szintén nemzetközi projektnek készül, de egyelőre csak Budapestre céloz. A neve: Funspotter.

fun.png

A Funspotter egy személyre szabott programajánló. Abból az alapötletből indul ki, hogy senkinek nincs kedve keresztülrágni magát egy rakás érdektelen programon, mire eldönti, milyen filmet nézne meg, hová ülne be, milyen kiállítás, szabadidős program érdekelné. És tényleg, itt vagyunk 2013-ban, ezt már jó esetben szoftvereknek kellene helyettünk tudnia.

A Funspotter ebben lehet jó, hiszen nem maga a weboldal, hanem a mögötte dolgozó algoritmus a "termék". Ez egyrészt a facebookos aktivitásainkból képes egy gyors következtetést levonni az adott bejelentkezőről. Miket lájkolt, miket osztott meg, ésatöbbi. Egyszerűen csak azt veszed észre, hogy az ízlésednek megfelelő találatokat kapsz.

Második körben - és ez még fontosabb -, az oldal a Funspotteren lévő aktivitásaid alapján kezd el egyre jobban megtanulni téged - állítja Zsolt. Hogy mire kattintottál, hol mennyire voltál érdeklődő az adott program iránt, miket osztottál meg. Az algoritmus minden tevékenységet súlyoz, összehasonlítja más regisztráltak szokásaival, és ezek alapján olyan dolgokat ajánl neked, ami valószínűleg érdekel. Minél többen használják minél hosszabb ideig, annál okosabb lesz a rendszer.

Screen Shot 2013-12-18 at 12.35.39.png

Épp ezért most még csak próbaüzemben megy az oldal. Több funkció nem működik még, és előfordulhat, hogy nekünk nem illő találatokat kapunk. Ugyanis most arra lenne szükség, hogy egy kritikus tömeg kezdje használni a szolgáltatást, és beinduljon a dolog. Én szívesen használnám például, próbálgatni is fogom, mert az oldal végtelenül egyszerű és könnyen használható. Annyit kell megmondani, hogy ma, holnap, vagy valamikor a héten mennék valahová, és hogy milyen típusú program érdekel. A többi már a háttérben történik, nem kell kézzel szűrni, gombokat nyomogatni, keresőbe gépelni meg hasonló elavult dolgokat művelni. Kiszolgálnak.

Zsolt jól megfogalmazta a lényeget:

Hogy szemléltessem, gondolj a barátaidra akikkel együtt jársz el szórakozni, és arra, hogy mennyi mindenben egyezik az ízlésetek. Ezért is töltitek együtt a szabadidőtöket.

Viszont biztosan egyből eszedbe jutnak a különbségek is: lehet, hogy te szereted a színházat míg a többiek nem. Lehet hogy az egyik haverod rajong a néptáncért, téged azonban hidegen hagy.

Amikor valaki eldönti, hogy kivel tölti a szabadidejét, akkor csak a pár tíz/száz fős baráti köréből tud válogatni, az alapján, hogy mennyire egyezik az ízlése a többiekével. Képzeld el, ha nem pár száz főből kellett volna megtalálni ezeket az embereket, hanem több tízezerből. Ez leszünk mi. Elő fognak bukkanni a valódi "rokon lelkeid," és az ő ízlésük alapján lesznek neked szűrve, mit ajánlunk neked.

Lesznek emberek akik menő klubokba járnak partizni de vasárnap smooth jazz-t szeretnek hallgatni egy kávézóban, lesz, aki metál koncertre jár de mindene a néptánc és rendszeresen jár a táncházba. Az oldal képes lesz feldolgozni a különleges igényűeket is.

Szóval használjátok minél többen, ne kedvetlenedjetek el, ha az elején nem pontos, vagy nem annyira szép az oldal minden részlete. Majd az lesz.

süti beállítások módosítása