English

Egy nap a városban

A nyugalom szigete a karácsonyi őrületben: Bálna Budapest

szucsadam 2013 december 16.

Nem tudom, ti hogy vagytok a karácsony előtti torlódásokkal, én pár nap alatt telítődöm vele. A hétvégén például ellátogattam a Vörösmarty térre, és csak arra emlékszem, hogy nem a saját lábamon sétáltam körbe, futószalagon vitt az áradat. Volt egy olyan érzésem, hogy itt már mindegy, mit árulnak az egyes bódékban, ha valaki ki tudja verekedni magát valahol a tömegből a partra, azonnal vásárol, mert ilyen alkalom nem lesz több. Mindegy mi, csak piros legyen.

A Szent István téren egy fokkal jobb a helyzet, ahogy láttam, ráadásul a Bazilika fényfestése is ad egy jókora pluszt az itteni nézelődésnek. De azért itt sem szívesen keresnék elveszett fülbevalót.

Aztán vasárnap megtaláltam a nekem való helyet. Képzeljetek el egy szép bevásárló központot, ahol egy csomó jó dolgot lehet kapni, alig vannak, simán leparkolsz, és ha bemész egy üzletbe, olyan lelkesedéssel fogadnak, hogy majdnem ledöntenek a lábadról. Mert ott te vagy aznap a tizenakárhányadik vásárló - nem az ezertizenakárhányadik.

A Bálna Budapest ilyen.

Először azért mentem oda, mert a Bazilika előtti bőrtáskaárus mondta: ott van állandó üzletük. Az egyik táskát akartam megvenni, de össze volt karcolva, így aztán átautóztam a november óta nyitva lévő épületbe.

Nem tudom pontosan, de nagyjából harminc vásárló volt az egész komplexumban, a három szinten eloszlatva. De annak ellenére, hogy a Bálna kongott az ürességtől, mégsem volt ijesztő, vagy a tipikus Váci utcai zombipláza hangulata. Jó volt sétálgatni itt pár órát.

P1180368.JPG

P1180343.JPG

Az állandó bérlők mellett ideiglenes szerződéssel beengedtek kézműveseket, galériákat, művészeket egy-egy üresen álló bérleménybe, amitől az egésznek lett egy spontán, kellemes hangulata.

P1180353.JPG

P1180362.JPG

A próbafülke:

P1180346.JPG

Ezt a hangulatot csak erősítette az alsó szinten megrendezett "prémium börze", ahol ingyenesen árulhatott bárki bakelit lemezt, régi fotókat, bélyeget, pénzeket. Az itt tébláboló kackiás bajszú, kissé furcsa szerzetek is dobtak az összképen.

P1180351.JPG

P1180356.JPG

P1180355.JPG

Van gyerekmegőrző, de tegnap művészeti foglalkozást is rendeztek fiataloknak a felső szinten. Leginkább a boltosok gyerekei ragasztgattak, festegettek az egyik felső galériában.

Az információs terminál azért több meglepetést is tartogat. Egyrészt amikor keresni akarsz névre, a billentyűzetet kábé 20x10 centiben jeleníti meg a térded magasságában.

P1180378.JPG

Másrészt ha nyomsz egy gombot, akkor ez történik:

P1180379.JPG

Innen meg már nem szabadulsz, várjon a kezelő jelentkezésére.

Végül vettem egy táskát, egy len inget, bio szalámikat és virslit, meg egy szoknyát Évinek. Aki ide megy, készüljön fel, hogy nem kifejezetten olcsó hely a Bálna, nem is annak készült, de ennek megfelelően nem is kapsz ócskaságokat. Csak nézelődni is tök jó, akkor is, ha már kiköltekezted magad, és nem veszel semmit. Egyrészt azért, mert nincs tömeg (sőt szinte senki), másrészt azért, mert maga az épület is gyönyörű. Harmadrészt mert nézzétek ezeket a játékállatokat:

P1180367.JPG

Hát nem?

Hosszú idő óta most először tudtam megint örülni az épületnek. 2010-ben még nagyon vártuk a megnyitót, aztán belénk szorult a lendület. Az épület szimbólumává vált azoknak a magyarországi állapotoknak, amiktől már szívesen megszabadulnánk végre. Mára viszont tök jó hely lett, a békésebb hangulatot kedvelőknek, így karácsony előtt különösen.

Bálna Budapest
Cím: 1093 Budapest, Fővám tér 11-12.
A mélygarázs a Bálna fejénél, de a behajtás a farkánál, az épület északi részénél van. Ide bármerről érkezünk, be tudunk hajtani.
Nyitva mindennap 10:00–22:00

süti beállítások módosítása