English

Egy nap a városban

Utak az okos városba – Infografika pályázatot hirdet az IBM

szucsadam 2013 október 01.

Mai hirdetőnk az IBM, ahol egy remek ötlettel álltak elő. Arra gondoltak, megkérdezik a hazai egyetemistákat és főiskolásokat, szerintük mitől lenne jobb a lakóhelyük közlekedése. Nem csak Budapest javítása a cél, bármilyen város problémájára szívesen várják az ötleteket. Lássuk a felhívást, pontosan mit várnak, és mit adnak cserébe:

Amíg Amszterdamban a biciklis dugók megoldása okoz fejtörést, itthon a városatyák azon aggódnak, hogyan oldják meg a parkolási helyzetet, mit tegyenek a tömött autósorok ellen, hogyan mentsék ki a tömegközlekedés Bermuda-háromszögeiben elnyelt buszokat és utasaikat. Az IBM a legmodernebb technológiákkal fegyverkezett fel, hogy segítse az okos városok építését, de ötletekből sosem elég, ezért most megkérdezik a fiatalokat is.

pic36524.gif

A Kötetlen Pálya – utak az okos városba pályázat kiírói arra kíváncsiak, hogyan fejlesztenék a városi közlekedést az egyetemisták és főiskolások. Amíg Rio de Janeiróban a heves esőzések miatt a pontos időjárás előrejelzés a közúti béke záloga, addig Birminghamben a parkolás mobilapplikáció aranyozza be a lakók hétköznapjait. Szingapúrban viszont az jelenti a kihívást, hogy a dugókat már kialakulásuk előtt észleljék és lehetőség szerint ki is iktassák. Tehát – bár bizonyos klasszikus problémák mindenhol felütik a fejüket – az egyedi megközelítés és az új ötletek mindig hasznosak, ha a városi közlekedést az okos és élhető mindennapok felé szeretnénk terelni.

Jelenleg csaknem 2 500 városban fut városfejlesztést célzó IBM projekt, és mivel a városok meghatározó szereplői maguk a lakók, a vállalat őket sem szeretné kihagyni a fényes jövő építéséből. Különösen, ha leendő mérnökök, adatelemzők, vérbeli stratégák, tech-mágusok és programozók, esetleg városszociológusok vagy grafikusok is részt vehetnének a brainstormingban. Az IBM ezért most felsőoktatási hallgatók témafelvetéseit és ötleteit várja, infografika formájában, melyek közülük a legjobbakat avatott zsűri és a közönség választja majd ki.

A pályázatra legfeljebb 4 fős csapatok nevezhetnek, akik számára az IBM Greenhouse portálján külön projektszobákat nyitnak. (A virtuális kapcsolattartás kifejezetten jól jöhet, ha például egy szegedi bölcsész egy miskolci mérnökkel és egy budapesti vizuálkommunikáció szakossal dolgozik távmunkában.) A verseny az IBM Magyarország Facebook oldalán zajlik, a fődíj egy menő City vagy Trekking kerékpár a csapat minden tagjának, a közönség kedvence pedig ajándékcsomagot kap – benne Xbox-szal, Kindle e-book olvasóval, kaland élménykártyával és tömegközlekedési bérlettel.

Toborozz csapatot Te is, és pályázz egy okos ötlettel!

Jelentkezés: 2013. október 21-ig
A játék részleteit az IBM Magyarország Facebook oldalán találod.

süti beállítások módosítása