English

Egy nap a városban

Utcára viszik a kísérleti művészetet - Placcc

szucsadam 2013 szeptember 20.

Hivatalosan jövő kedden, valójában már most hétvégén beindul néhány előrehozott programmal az őszi Placcc fesztivál. A rendezvény a kezdetek óta érdekel minket, rendszeresen be is számolunk izgalmas kísérletekről, most viszont olyan sok érdekességet látok a programok között, hogy egy teljes beharangozó posztot szentelek nekik.

A fesztivál azért nagyszerű, mert a végletekig nyitott és befogadó. Őrültebbnél őrültebb ötleteket lehet megvalósítani a nem egyszer amatőr művészeknek, ennek pedig két kimenetele lehetséges. Vagy egy kínos próbálkozást láthatunk, vagy egy igazán jó, inspiráló, egyedi élménybe futunk bele. És a Placcc mindkettőből tartogat számunkra néhányat, előre pedig nem lehet tudni, melyik milyen lesz.

Adja magát, hogy most Forrest Gumptól idézzek a bonbonok változatosságáról, de ellenállok. Túl mainstream lenne ebbe a posztba.

Szóval a programokból a kedvenceim:

Non-stop lakásszínház - ONE IN ONE: BUDAPEST

Ha kíváncsi vagy, hogyan él Budapesten egy olasz-holland szerelmespár, ez az előadás neked való. Nem is előadás ez, inkább reality show, két művésszel a központban.

ONE IN ONE _Malu Peeters.jpg

Szeptember 24. és 27. között ugyanis Malu és David mindenki számára megnyitja József Attila utcai otthonát. A négy napon bármikor fel lehet menni hozzájuk, és tetszőleges ideig nézni, ahogy élik az életüket, veszekednek, fogat mosnak, tévét néznek, vasalnak. "Saját életük valós élményeit egy 86 órás előadásfolyammá gyúrják össze." Fantasztikus. A belépőjegyhez jár egy telefonszám, amit fel kell hívni, mielőtt mennénk. Alapszintű angol nyelvtudás ajánlott.

  • ONE IN ONE: BUDAPEST

2013. szeptember 24. (kedd) 8.00 – szeptember 27. (péntek) 22:00
Helyszín: V., József Attila utca – a pontos címért hívja a jegyen feltüntetett telefonszámot
Jegyárak: felnőtt 1500 forint, diák/nyugdíjas 1200 forint
Elővételes jegyárak szeptember 23-ig: felnőtt 1200 forint, diák/nyugdíjas 1000 forint.
Helyszíni jegyvásárlás: Cake Shop (1051 Budapest, József Attila u. 12.), az üzlet nyitvatartási idejében.
A belépők a produkció négy napján bármikor, akár többszöri belépésre jogosítanak, de az elővételes jegyvásárlás ajánlott.

Városi Ferenc

A Trafó kezdeményezéséről már a Facebookon írtam nektek, mert önmagában is érdekes kísérlet. Adott egy alkotói csapat (dramaturgok, színészek), akik úgy érezték, hogy a kilencedik kerületben valahogy nem úgy működik a közösségi összefogás és a kulturális érzékenység, mint kellene. így született meg Városi Ferenc, egy fiktív személy, egy átlagos kilencedik kerületi lakos, akit mindenki ismer, az utcabeli szikvizestől kezdve a védőnőn át, mindenki beszél róla, de őt magát soha nem látjuk, csak a szelleme lengi át egész Ferencvárost.

A projektbe a Trafó bevonta a Tűzoltó utca és a környék erre fogékony iskoláit, szervezeteit, itt lakó művészeket, újságírókat, lakókat. Sőt a BKK-t is, aki vállalta, hogy a kerületben lévő hangosbemondóján keresztül Városi Ferencről írt szövegeket játszik be.

A rendezvény már tart néhány hete, két előadás lesz a Placcc keretein belül:

  • Városi Ferenc választása

slampárbaj és dis(-)kurzus az elmenetelről
2013. szeptember 29. (17h) és október 20. (15h)

  • Városi Ferenc szerelme

anonim önsegítő vallomások
2013. szeptember 29. (19h) és október 20. (17h)

Bábeli Könyvtár

Idézem a sajtóanyagot, egyrészt mert tökéletesen átadja az eseményben rejlő lehetőségeket, másrészt mert fogalmam sincs, mire számítsak a leírtakon kívül:

A Bábeli könyvtár című előadás nézői átlagos látogatóként érkeznek meg a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár fiókintézményébe, az Andrássy út 52. szám alá, ám ez pillanatok alatt megváltozik, mert a közönség tagjai a könyveket olvasva egy történet részeseivé válnak. Útjuk során a világirodalom legkülönfélébb alkotásaival találkoznak, az ismert és kevésbé ismert szövegrészletekből pedig egy polgárháború eseményei bontakoznak ki, amit a résztvevők a különleges játék segítségével vészelnek át. A Bábeli könyvtárban mindenki a saját előadása főszereplője, a végső történet pedig a részletekből áll össze.

babelikonyvtar_Pivarnyik Balazs.jpg

A Dinamó Budapest nevű, fiatal alkotóművészekből és dramaturg hallgatókból álló csapat már jó ideje szervezi ezt az előadást, emlékszem, már akkor régi könyveket gyűjtöttek, amikor még fel sem ocsúdtam a Pamlényi Pál-élményemből. Elmegyek az előadásra, remélem, követni tudom az eseményeket. Olvasni mondjuk tudok, ezzel nem lesz baj.

  • Dinamó Budapest: Bábeli könyvtár (interaktív színházi játék)

2013. szeptember 25.(szerda), 26. (csütörtök), 27.(péntek)
Időpontok: 18:00, 18:30, 19:00, 19:30, 20:00, 20:30
Találkozóhely: az Andrássy út és az Eötvös utca sarkán lévő posta előtti telefonfülkénél (VI., Andrássy út 53).
Jegyárak: felnőtt 1500 forint, diák/nyugdíjas 1200 forint
Elővételes jegyárak szeptember 23-ig: felnőtt 1200 forint, diák/nyugdíjas 1000 forint.

Aszfaltpilóták a budapesti utcákon

A svájci Asphalt Piloten csoport - két táncos, egy dj és egy street art művész - sétál Budapest utcáin, és a mindennapokban észre sem vehető részletére hívják fel a figyelmet. Fekete ragasztószalaggal rajzolnak a falakra, improvizált tánccal, zenével lepik meg az embereket, majd továbbállnak.

TapeRiot2©VincentVanhecke.jpg

Tipikusan lehet kínos és érdekes is az előadás, bízom az utóbbiban.

  • Asphalt Piloten (CH): Tape Riot

Időpontok: 2013. szeptember 24. és 25, mindkét napon 17.00-18.40 között
Helyszín: az indulási hely, valamint az előadás útvonala a http://www.taperiot.com/now.php közvetlen linken elérhető (kizárólag az előadás ideje alatt!).
A program ingyenesen látogatható.

Közösségi várostervezés

A holland Lotte van den Berg rendezőnő kiül Budapest egyik forgalmas pontjára, és beszélgetést kezdeményez az itt élőkkel, járókelőkkel, turistákkal. A rendezőnő a Bem rakpart Batthyány téri szakaszán arról faggatja az embereket, hogy mi hiányzik nekik a városból, mit és hogyan építenének ahhoz, hogy Budapestet a sajátjuknak érezzék. A közösségi brainstorming eredményeit a résztvevők leírják, lerajzolják, egyszerű eszközökkel modellezik. Az együttgondolkodás eredményét a tervek szerint a 2014-es PLACCC Fesztiválon mutatják be.

Akinek ötlete van, menjen beszélgetni. Kíváncsi lennék, milyen lenne az a Budapest, ami mindenkinek ideális.

  • Lotte van den Berg, Daan ' Sas (NL): Building

Időpont: 2013. szeptember 27-28-29. (péntek-szombat-vasárnap) 14.00 -18.00
Helyszín: Budapest, I. kerület Bem rakpart Batthyány téri szakasza
A program ingyenes.

További programok és részletek itt.

süti beállítások módosítása