English

Egy nap a városban

Az egyetlen elfogadható kiülős hely a kánikulában - Pagony

szucsadam 2013 július 29.

Iszonyú idő van. Nem jutok szóhoz.

És ne mondjátok, hogy magamra vessek, amiért a rekordkánikula napjaiban, délben a Gellért-hegyre mászkálok felfelé; nektek akartam letesztelni egy érdekesnek mondott helyet (nemsokára arról is poszt lesz). Szóval közszolgálati szenvedéseim közepette éppen arra gondoltam, hogy a Dunába vetem magam, mert nem bírom.

Aztán eszembe jutott a Pagony. "A Gellért-fürdő gyermekmedencéje, az első zuhanyzós fürdőkocsma" - valami ilyesmi marketingszövegre emlékeztem. Víz! Irány a Gellért-fürdő, majd ott megkérdezem, hol is van ez pontosan.

Az egykori gyermekmedencék a Kemenes utcában, a Gellért fürdővel szemközti oldalon voltak, ide külön bejárat vezet (nem kell belépő).

P1170140 copy.jpg

P1170142 copy.jpg

P1170138 copy.jpg

Ezt vették birtokba az egykori Tilos az Á üzemeltetői, hogy olyat csináljanak, ami még nem volt: medencékbe pakoltak padokat, székeket, és kijelöltek egy olyan helyiséget, ahol bármikor, bárki félmeztelenre vagy fürdőruhára vetkőzve leveretheti magáról a kánikulát, két koedukált zuhanyrózsából.

Most lássuk az előző bekezdést egy másik megközelítésből.

Ezt vették birtokba az egykori Tilos az Á üzemeltetői, akik abból építkeztek, ami még megmaradt. Mivel a medencében nem volt víz, jobb híján beletették a padokat. Mivel a zuhanyrózsák nagy része elhasználódott, kettőt hagytak meg csak az utókornak, amiket még ma is használni lehet. Ami egykor mellékes volt csak, a strandbüfé, most központi szerepet kapott.

A vicc az, hogy mindkettő igaz, és ez nem baj.

P1170139 copy.jpg

Mert az igaz, hogy a csempék, járólapok magukon hordozzák a kor jeleit, görbék, töredezettek, szedett-vedettek. Pont olyan most is a hely, mint egy évtizedek óta érintetlenül hagyott, aztán rendesen kitakarított, itt-ott újrafestett fürdő a vízzel való feltöltés előtt. Másrészről a hangsúlyt a pult kapta, ami új életet lehelt a helybe: tök jó dolgokat lehet kapni.

Csapolt cseh söröket, Postřižinské márka (nem merném kiejteni), Bohumil Hrabal regényének szereplőiről elnevezve, például. Plusz Fóti plusz Rizmajer. Megkóstoltam a cseheket, kitűnő csapolt cuccok, a magyarokat már ismerem, a fótiakat szoktam kérni máshol is.

Van egy pont ide való borlapjuk is. Csupa olyan palackot bontanak, amiket ilyen kánikulában inni akarsz: savas rizlingeket, Lolipop elnevezésű gyöngyöző borokat, laza, modern furmintot, ultrapopuláris tutti-frutti Sauska rozét, de akár proseccót is kérhetünk, meg persze vörösborokat is árulnak, de arra most gondolni sem tudok.

Mert egyébként most is itt ülök, már másodszor mentem ki lezuhanyozni a fejem, meg lassan a laptopot is viszem, mert kezd túlmelegedni a posztírástól.

Kijött a Camembert burger, amiről a Tripadvisoron egy "Best hamburger in town" felhasználói értékelést olvasok épp. Ezt hozták:

P1170148.JPG

Ez az első burger, amiről álló képet kellett készítenem. Fent Louis de Funès képe a Szárnyát vagy combját-ból (Csaba már csak ezért is meg fogja kóstolni, ebben biztos vagyok), alatta hurkapálca (nem ehető), aztán édes briós tészta (helyben készült, kicsit száraz volt), saláták (néhol kesernyés), rajtuk egyedi dijoni mustár - vörösáfonya szósz (a színét lent láthatjátok), jól átsütött marhahús, majonéz, hagyma.

P1170150.JPG

Egy kicsit mindenhol lehetett volna pofozgatni rajta, ahogy a fenti leírásból is látszik, de alapvetően tényleg jó cucc. Egyáltalán nincs a legjobbak között a városban, de itt nagyon hálás voltam érte, az ételkritikusok védőszentjével keresztülszúrva pedig egyenesen kultikus lett a fogás.

Az étlap egyébként mindig változik, a séf állítólag nagyon kreatív, szóval az itt látható tételeket ne tessék keresni mondjuk a jövő héten (a hamburgert kivéve):

P1170143.JPG

A kiszolgálás profi, nem a seggkinyalós, hanem a "ha te korrekt vagy, én is az vagyok" módon. Az árak rendben vannak, 220-500 forintos bor deciárak, 500-550 forintos (jó!) korsó csapolt sörök. A hamburger 1500 forint volt, ami már picit soknak tűnik egy magányosan álló burgerért (nem kaptam salátát és krumplit).

Szóval jópofa hely ez. Nincs túlgondolva, sem túlságosan felújítva, fogták azt, amijük volt, és arra hegyezték ki a dolgokat. És működik, komolyan, aki a kánikulában ki akar ülni a természetbe, csak egy ilyen helyen tegye. Ahol ledobhatja a textilt, és van elsősegély szoba, folyó hideg vízzel.

Megyek is, megint lecsapatom magamról a tajtékot, aztán indulok tovább.

Pagony
Budapest, XI., Kemenes utca 10.
Nyitva H-P 10:00 - 23:00

süti beállítások módosítása