English

Egy nap a városban

Újabb zseniális kézműves pékség nyílt - Butter Brothers

szucsadam 2013 július 25.

Így teljesüljön minden kívánságom.

A legutóbbi, Vajda József Pékműhelyéről írt posztom végén azt írtam, minden sarkon nyíljon egy ilyen kézműves kis pékség. Hát most tessék, nyílt egy Pesten is, a Lónyay utcában.

P1170065 copy.jpg

A Facebook-oldaluk alapján pedig még a kötődés is sejthető volt, ezen a kiposztolt fotón például a két brother pont Józsival akaszkodik össze:

554566_1395186660699564_2087257562_n.jpg

Saját bevallásuk szerint Józsi a példaképük, tőle tanulták, milyen a jó pékség. A hétfőn nyílt helyet tegnap látogattam meg, és abszolút meggyőztek.

Először is tetszik a dizájn. Minimál, fekete-fehér, kicsit westernes-lovaglócsizmás hangulatú, ami a klasszikus fűszereseket juttatja eszünkbe. Közben meg vagány mint egy cowboy.

P1170060.JPG

Aztán ott van a két "brother", Gergő és László, aki széles és őszinte mosollyal fogadnak mindenkit. Szódával kínálnak (nyáron ez életmentő), pénzt persze nem számolnak fel érte, croissant-t kennek meg egreslekvárral, azt teszik elénk. Az is ingyen van. Közben beszélgetünk, mesélnek a tervekről. És nem, nem tudják, hogy az Egy nap a városban blogtól vagyok. Ilyenek mindenkivel.

P1170056.JPG

P1170061 copy.jpg

És persze ott vannak a termékek. Egyelőre kovászos fehérkenyerek, töltött kiflik, croissant, túrós táska és bagett van, ezekből is épp az, ami _már_ elkészült, de _még_ nem fogyott el. Aki járt már Józsinál, vagy más kézműves kis pékségben, tudja, hogy ez itt így természetes. Ipari gyártósor máshol van, a kenyerek az üzletben készülnek, egy kilincs nélküli, fekete ajtó mögött:

P1170063.JPG

P1170064.JPG

Itt tényleg van idő minden egyes darabot egyenként ellenőrizni.

A kenyér zseniális, ahogy megkapom a papírtasakban, belenyúlok. Már elnézést a hasonlatért, de az állagáról eszembe jut az első alkalom, amikor melltartóba csúsztattam az ujjamat. Pont olyan puha, mégis feszesen egyben tartott a kenyér, mint a női domborulatok.

P1170112.JPG

P1170058.JPG

Máshol eszembe nem jutna hússal töltött kiflit kóstolni, félve a töltelék silány minőségétől, de itt megtettem, megelőlegezve a bizalmat. Megérte: a kolbászos és a sonkás is remek, izgalmas, jó minőségű hússal pakolták tele. A kakaós csiga nagyon rendben van, de még van hová fejleszteni a Pékműhely-féle változathoz képest, a croissant is nagyon kellemes (egyelőre szintén nem húzótermék, ettől persze még mindig jobb, mint bármelyik tömegtermelt cucc).

Miközben válogatok, egy hölgy tejet kér. Már veszik is elő a házi tehénlevet, és öntik. A zsír szinte kicsapódik az üveg külső falán.

P1170111.JPG

Amin összezavarodtam: a bejáratra az van kiírva, hogy pékség és tejbolt. Odabent már: bakery and bistro. A látszólagos ellentmondásra rákérdezve Gergő elmondja, hogy terveznek majd asztalokat telepíteni, ahol az itt kapható termékeket el is lehet fogyasztani, magyarul megenni. Sőt később a töltött kiflikben található kolbászt, sonkát is árulják majd kimérve, nem akarják eltitkolni az összetevőket, sőt azt szeretnék, hogy mindenki hozzájuthasson ahhoz, amit megszeret. A croissant-omba kent zseniális egreslekvárt is lehet majd kapni (egyelőre nincs olyan mennyiségben), de hozott gyümölcsből a fiúk is készítenek helyben dzsemet, amit szintén eladnak.

De mindent csak sorban. Egyelőre ezek vannak:

P1170057.JPG

Később jönnek a rozsos, teljes kiőrlésű cuccok, majd a húsok, lekvárok, asztalokkal, bisztóféleséggel. Ha beindul a bolt, akkor mini koncertek, felolvasóestek is várhatóak, az üzlethelyiség nem nagy, de azért a törzsvendégek beférnek majd egy ilyen heppeningre.

Nagyon örülök, hogy teljesült a kívánságom, és a Pékműhely után már a második generáció, József "tanítványai" is elkezdik nyitogatni az ajtókat. Hogy végre az az étel is megkapja a figyelmet, amit naponta többször is a szánkba tolunk, és aminek a minősége a legfontosabb az összes közül. Hogy a nyúlásgátló-ízfokozó-kelésgyorsító háborúk után a kovász-liszt-odafigyelés hármas kapja a főszerepet.

Újra felkiáltok, mert úgy látszik van hatása: minden sarokra kézműves pékséget!

Butter Brothers
1093 Budapest, Lónyay u 22.
Nyitva H-P 10:00 - 18:00 (egyelőre, aztán később korábban nyitnak és később fekszenek)

süti beállítások módosítása