English

Egy nap a városban

A legjobb hely az áradás megfigyelésére

szucsadam 2013 június 06.
Címkék: bor árvíz

Budapesten és az egész országban is óriási problémákat okoz az áradás. Úgy tűnik, a folyó megdöntheti az 1876-ban mért 867 cm-es abszolút vízállás rekordot, meg így persze az 1838-ast is, amiről egész Budapesten vészjósló emléktáblák tanúskodnak. Még a folyótól távol eső Blaha Lujza tér közelében is van egy szintvonal a Szent Rókus-kápolna oldalán, nem is túl alacsonyan.

755px-1838-as_árvíz_Bp08_GyulaiPál2.jpg

forrás: Wikipedia

Persze annyira talán mégsem vészjósló a dolog, akkoriban jégdugók okozták a megemelkedett vízszintet a fővárosban, amire nem voltak felkészülve megfelelő védőgátakkal. Hogy mire lesz elég a jelenlegi védelem, aggódva figyeljük.

Rengetegen állják most körbe a kiáradt folyót, és fényképezik magukat háttérben az európai Amazonassal. Én is kimentem a Lánchídhoz, amin keresztül szinte hömpölygött az embertömeg - nyilván egy turistabusz gondolta, hogy lábon megy át a budai oldalra. A hídról megláttam a Kovács Ákos-Tiffán-féle Andante borpatikát, ami az egyik kedvenc titkos szigeteim egyike. Eszembe jutott, hogy nem írtam még róla nektek, pedig most van is apropója: ez a legközelebbi borbár a Dunához, ahonnan meg lehet figyelni a folyót.

P1160029.JPG

A város nyüzsgéséhez fizikailag közel van, hangulatban mégis nagyon távol. Miközben felettünk tépik egymást az autósok a Clark Ádám téren, előttünk biciklisek meg villamosok haladnak el többnyire óvatosan. Meg persze a Duna.

P1150629.JPG

P1160031.JPG

A helyről is néhány szót: a ház borai a Gedeon pincészettől jönnek általában, ezt én nem javaslom. Tavaly a Gál pincészetet adták alapból, most is azt ajánlom azoknak, akik viszonylag olcsón szeretnék megúszni a fröccsözést-rozézást. Persze komolyabb tételek is vannak, szóval el lehet tölteni itt egy egész napot kóstolgatással akár.

További előnyök:

- bicikliseknek 15 százalék kedvezmény jár, és nem kell érte szólni. Látták mellém leállítva a bringát, és kérés nélkül így hozták a számlát

- a borok mellé ingyen van a szóda

- a Duna rekordot döntő magasságánál sem önti el a területet a víz

Hátránya, hogy nem mindig nyitnak ki a kiírás szerint.

Figyelem: a borozás közbeni megfigyelés előtt javasolt valamennyi önkéntes munka a közeli árvízveszélyes területeken, a homokzsákolás után jobban esik a bor!

Andante borpatika
1011 Budapest, Bem rakpart 2
Nyitva: kedd-szombat 12:00 (haha) - 23:00

süti beállítások módosítása