English

Egy nap a városban

Milyen legyen az Almássy tér?

Magyarósi Csaba 2013 június 05.

Erzsébetváros nagyon pörög, és nemcsak a Gozsdu vagy a Kazinczy utca miatt, mert felújításokból is akad bőven. A Madách térről korábban már írtunk, de most kiderült, hogy átalakítják az Almássy teret is. Az eljárás ugyanaz, mint a másik felújításnál: bemutatják a kiválasztott négy tervpályázatot, és a lakosság választhatja ki, hogy melyiket valósítsák meg.

A szavazás nehézkes, mert nem online, hanem postai úton, vagy személyesen történik, de ennek praktikus és védhető oka van: nem a teljes lakosság véleményére, kizárólag a hetedik kerületiekére kíváncsiak, szóval csak az szavazhat, aki igazolni tudja, hogy Erzsébetvárosban lakik.

Szavazni egyébként június 14-ig lehet az itt leírt módon. És akkor lássuk a terveket.

Az A koncepció nem változtatna a tér jelenlegi felosztásán, minden ugyanott maradna, csak minden kicsit menőbbé válna. A játszóteret azért bővítenék, és lenne egy vízjátéknak nevezett csobogó izé is:

a.png

A B terv egy komoly átszervezéssel járó kortárs alkotás, ami szerkezetében emlékeztetne ugyan a tér 1926-os állapotához, de a részletek már egyértelműen a trendeket követik. Lenne pavilon is a téren, és ebből a tervből sem maradt ki a "vízjáték".

b.png

A C koncepicó átlátható, letisztult, sétányokkal operál, és a funkciókat kisebb terekbe rendezi.

c.png

A D koncepció a leírás szerint "lágy, organikus" formavilágával száll szembe a belváros merev vonalaival. A játszóteret nagy zöldfelület veszi körbe.

d.png

Köszönjük Dávidnak a találatot!

süti beállítások módosítása