English

Egy nap a városban

Kongó szellemfürdőben jártam - Rác fürdő

szucsadam 2013 június 01.

Nemrég bejutottam az Erzsébet híd lábánál álló Rác fürdőbe, ami három éve áll teljesen üresen. Az épület érdekessége, hogy 2010-re kívül-belül felújították, fürdeni viszont pont azóta nem tudott senki a gyógyvízben, ami itt annak idején a medencékben állt. Most megint megoldódni látszik az ügy, és remélhetőleg még idén rendeződhet az épület sorsa, de félő, hogy újra felújításra szorul majd itt-ott, így kezdődhet minden elölről.

Sokan csak az épület hátát látják, ahogy a Hegyalja úton száguldanak a BAH csomópont felé. Pedig elölről sokkal mutatósabb:

IK7D6069.jpg

Nem tudtam, mire számíthat az ember egy tök üres gyógyfürdőben, így elhívtam magammal Anitát, a CheckMyBudapest fotósát, hogy ha sikításra kerül a sor, legyen velem egy női hang is (az félelmetesebb). A fotók között az övéit, a Borjour rendezvény képeit és az én bénázásaimat is megtaláljátok.

A Rác fürdő (régies néven Rácz) török eredetű, Buda visszavételét sértetlenül vészelte át. Nem úgy a második világháborút, az abban elszenvedett károkat csak 1965-ben heverte ki teljesen. Mondjuk ez sem igaz, mert egy csomó megsérült épületrészét elbontották, részben a felrobbantott Erzsébet híd újjáépítése, részben gazdaságossági szempontok miatt. 1998-ban elkészültek a fürdő fejlesztési tervei, ezeket 2002-ben már el is fogadták, és 2010-ben megvalósították, gyors munka volt, na.

OK F6816 checkmybudapestblog.jpg

OKF6862 checkmybudapestblog.jpg

OKF6846 checkmybudapestblog.jpg

A fürdő egyébként helyenként félelmetes hangulatot áraszt jelenleg, kicsit zavarba ejti az embert. Itt vannak a zuhanyrózsák például, amiket azóta sem tudtam megemészteni. A gyönyörű környezetben ezek az ormótlan, fekete csövek úgy festenek, mintha nem is vizet, hanem sósavat spriccelnének ki magukból, és inkább adtak egy kínzókamra hangulatot a termeknek, mint fürdőt. De ez a világ legszebb kínzókamrája, az biztos.

OK F6837 checkmybudapestblog.jpg

P1150863.JPG

A felújítás miatt az fürdőnek egészen modern részei is vannak. A nagyvonalúan kezelt tereket helyenként fával borították be, máshol rikító színű festéket használtak, vagy éppen arany felületet próbáltak meg kialakítani a falon. Aztán ezek a hatalmas terek különös módon összeszűkülnek: itt kell keresni egy ajtót. Szinte biztos, hogy ott juthatunk el az egyik kupolafürdőbe.

P1150878.JPG

P1150896.JPG

Ilyen például az Ybl-féle, reneszánsz csarnok:

IK7D6104.jpg

IMG_0518.JPG

A törökfürdő:

IK7D6075.jpg

Aztán találkozhatunk különös, kisméretű szobákkal is. Egyik konyha, a másik masszázsszoba vagy magán-jacuzzis rejtekhely. Megint máshol két kényelmes ágyat tettek be, ki tudja, milyen célból.

IK7D6088.jpg

Vezetés nélkül ezeket az apró átjárókat megtalálni külön élmény. Képzelem milyen lehet, amikor az ajtókon még a gőz is hömpölyög kifelé, a teret pedig megtölti az emberi morajlás (vagy egy énekkórus).

Szóval elképesztő a hangulat, különleges élmény volt bejutni. Június 7-én nektek is lesz erre alkalmatok, a Borjour ugyanis borkóstolást szervez az épületbe. Kizárólag magyar szőlőfajták borait kóstoltatják, miközben körbevezetnek a rejtett zugokban.

További képek itt.

A felújítást végző tervezők Dévényi Tamás, Kis Péter és Pethő László építészek voltak. via Wikipedia.

süti beállítások módosítása