English

Egy nap a városban

Mindenhol Duna Budapesten

Magyarósi Csaba 2013 május 31.

Nem tudom, észrevettétek-e, de van egy tök érdekes jelenség a városban, a két rakpart között, a hidak alatt, amit úgy hívnak, hogy Duna. Elég nehéz észrevenni, pláne lejutni hozzá, hiába ez a világ egyik legjelentősebb folyója, egy egész életet le lehet élni úgy Budapesten, hogy nem is nagyon találkozol vele. Ez nem a te hibád: nagyon sok évtized és nagyon sok hülye döntés kellett ahhoz, hogy elszakítsuk a folyót a várostól, ami egy évszázaddal ezelőtt még annak a szerves része volt. És ha megnézed a Kossuth tér átalakításának terveit, láthatod, hogy hivatalos szinten továbbra sem hajlandó senki tudomásul venni, hogy Budapestnek szükségük van a Dunára, és fordítva.

Mázli, hogy akadnak civilek, akik egy csomó energiát ölnek a város és a folyó összekapcsolásába. Ilyen például a Mindspace, ők futtatják a Danubeflow-Hív a Duna programot, ami minden létező módon megpróbálja beleverni a Dunát a fejünkbe. A legújabb projektjük például egyszerre szerethető, okos és elegáns: kiválasztottak 11 budapesti szórakozóhelyet (Hivatal, Mika Tivadar, Lumen, BoB bár, Ötkert, Akvárium, Közhely, Gerlóczy, Libella, Majorka, Móka), és mindenhol lefestettek egy asztalt valamilyen spéci színre. A színmintát Füsun Ipek fotói alapján keverték ki, aki néhány éve elkezdte fotózni a Dunát, hogy bizonyítsa, milyen sok színe van a folyónak, aztán alig bírta abbahagyni. A padok tehát a Duna színeire vannak festve, és remekül megmutatják, hogy milyen változatos ez a folyó (és a legritkább esetben kék).

IMG_6638.JPG

IMG_6640.JPG

De nemcsak a szín emlékeztet a Dunára, hanem a felirat is a padokon, amikből kiderül, hogy hány lépés választ el a tőle. Ennél sokkal több infóra nincs is szükséged ahhoz, hogy mindenhol eszedbe jusson: van egy Dunánk, amivel akár kezdhetnénk is valamit azon kívül, hogy megpróbáljuk autópályákkal leválasztani a várostól.

Lehet például játszani vele: a projektet a Hivatalban ismertette a Mindspace, ahol megkérdezték tőlünk, hogy szerintünk hány lépésre van a Duna. Én ezerre tippeltem, és kiderült, hogy nem nagyon lőttem mellé: a Madách téri kávézótól 1066 lépésre van a folyó.

P1230112.JPG

P1230111.JPG

Ha valaki leül egy ilyen padra, akárhol a fent említett tizenegy helyből, indíthat egy rövid kvízt a társaságán belül, jó móka. De lesznek ennél komolyabb játékok is: jövő héttől az érintett kávézókban lesz egy csomó infó a folyóról, és ha ezeket ügyesen használod fel, nyerhetsz a helyben szervezett kvízjátékokon. Egy dunai hajókázást, mi mást.

Sok ilyen ötlet kéne, mert ezek azok, amik megváltoztathatják a gondolkozást. A Dunára festett padoktól persze még nem kerülnek alagútba, föld alá a rakpartok, de talán elkezdünk másként gondolni a folyóra, észrevesszük a benne rejlő lehetőségeket, hogy az néhány évtized múlva ugyanúgy a város része lehessen, ahogy néhány évtizeddel ezelőttig mindig is az volt.

Addig meg nézegessétek a Danubeflow programjait, érdemes.

süti beállítások módosítása