English

Egy nap a városban

Székelykapu falatozó: A szörnyűséges hamburger rettenetes titka

Magyarósi Csaba 2013 május 06.
Címkék: gasztro hamburger

Hónapok óta szállok le a Székelykapu falatozó előtt a 15-ös buszról. Azóta szemezek a házi készítésű hamburgerükkel. Fogalmam sincs, miért, végül is egy túlvakuzott fotó van csak róla a kirakatban, ami egyébként sem túl bizalomgerjesztő, inkább ijesztő az egész. Dögvészt főznek az ilyen helyeken, nem ételt. De hónapról hónapra nőtt bennem a meggyőződés, hogy ez a hamburger valamiért jó lesz. Nem a kifinomult gourmet értelemben, hanem úgy, ahogy egy páncélozott katonai Humvee jó tud lenni.

P1210653.JPG

Szóval tegnap vettem egy nagy lélegzetet és beléptem az ajtón. Azért volt jó indítás ez, mert odabent csak olajgőzt lehet inhalálni, szóval arra készüljetek, hogy ha náluk esztek, minden ruha mehet a mosásba. Meg a hajad is.

Odabent egyébként egy néni vár, aki a férjével közösen üzemelteti a helyet. És meglepően ismeri a trendeket, tudja, hogy mit kell mondani: saját keverésű marhahús, frissen sütött alapanyagok. Lássuk. A hamburger 990 forint, a krumpli mellé körülbelül 300, nem emlékszem pontosan, de kábé ezek az árak. Jöjjön.

P1210641.JPG

Sütés közben lestem. A hús állítólag 12 dekás, nagyobbnak tűnik. Az alapanyagok látszólag rendben vannak, a munkaterület tiszta és rendezett.

P1210643.JPG

P1210644.JPG

Kábé tíz perc alatt el is készült ez a szörny:

P1210647.JPG

És az a helyzet, hogy a cucc működik. Oké, a krumpli a mirelit vonalon is a rettenet kategóriába tartozik. Ez az édes buci utoljára 1992-ben volt elfogadható, amikor Vágási Feri, a gazdagréti batman Kutya úr tudta nélkül cipelte fel a nyugatot a panelbe. És a káposzta is akkorról maradt a receptben.

De ha már: ez a káposzta jó. És a sajt is jó. És a karamellizált hagyma is jó. És a hús egy kicsit túlságosan borsos, de ki akar egy ilyen burgerbe finomkodó marhát? És a házi sonka is pont annyit sült, amennyit kell. És ha majonézt kérsz a burger mellé, nem egy atomi csöppöt kapsz, hanem kinyomják a fél tubust.

P1210649.JPG

P1210650.JPG

Aki a Székelykapu falatozóba megy hamburgert enni, számítson rá, hogy olyan szaga lesz, mintha kisütötték volna olajban, hogy órákig a házi káposztát meg a zsírt fogja felböfögni, de a hely elhelyezkedéséhez, kinézetéhez és főleg a burger árához képest egészen vállalható az, amit adnak. Egy próbát megér, ha arra jársz.

Székelykapu falatozó
Budapest
1136 Bp. Hegedűs Gyula u. 23.
H-Szo: 08:00-21:00
Tel: 06304981884

süti beállítások módosítása