English

Egy nap a városban

Portásfülképből építettek kávézót: Fekete

szucsadam 2013 április 25.

Ha nem lenne borzasztóan rossz szóvicc, azzal kezdeném, hogy a kávé eléggé forró téma mostanában Budapesten. De tényleg, egyre több igényes kávézó nyílik a városban. Úgy tűnik, Budapest még mindig igényt tart a kávéházak városa címre, és egy kissé újraértelmezett formában ez meg is valósulhat, száz év után újra.

Az Espresso Embassy kapcsán már írtam arról, milyen a modern kávéházi élmény, hogyan változott át a külsőségekre és emberi kapcsolatokra hangsúlyt fektető századfordulós, ing-mellényes kávéház egy nyers, minimalista, a kávébab termőterületére, a pörkölésre és a gyümölcsös savakra koncentráló gasztointézménnyé, ahol a pult mögött egy művészi attitűdöket is megcsillantó, laza, pólós barista ugrál a darálótól a kávégépig.

Végül múlt héten, az Astoriánál megtaláltam azt a helyet, ahol ez az egyszerűsödési folyamat elérte a határát. Beverte a fejét, nincs tovább. Ez a Fekete.

P1140718.JPG

P1140720.JPG

Eleve a méreten meglepődünk, a kávézó alapterülete 11 négyzetméter. Hogy megfelelően érzékeljük az arányokat: csak a kávégép fél négyzetméteres, vagyis a teljes üzlethelyiség egyhuszonketted részét elfoglalja. Ha hozzászámoljuk a kávédarálók és maga a barista helyigényét álló helyzetben, fantasztikus, hogy egyáltalán le lehet ülni.

Szóval bemész a Feketébe. Ahogy becsukod magad mögött az ajtót, mint egy idióta, nyújtogatod a nyakad. Keresed, hol a feljárat a galériára. Mihelyt rájössz, nincs sehol, különös helyzet alakul ki. Állsz szemben egy baristával egy rövid folyosón, az egyik válladat a kirakott teafilterek, a másikat a fekete-fehér bögrék csiklandozzák. Hirtelen egy kis lakás konyhájában érzed magad, ahol a házigazda veled szemben áll, és mosolyogva megkérdezi, mit innál. Nincs menekvés.

A dizájn is az "átmentem a haveromhoz" hangulatot erősíti. Otthonos, egyszerű, helytakarékos. A plafonon kusza kábelrengeteg, amikből rendszertelenül egy-egy villanykörte lóg le. Gömbfotózásra kiválóan alkalmasak:

P1140719.JPG

Aztán meglátod a hatalmas, ódon faajtót. Rákérdezel, hová vezet, és a barista arcáról pontosan leolvasod, hogy eddig mindenki megkérdezte. "Ja, az? Mi sem tudjuk, még nem nyitottuk ki" - jó a válasz.

P1140721.JPG

Valójában az ajtót egy gipszkarton fal mögött találták az átalakítás során, mögötte pedig annyira ügyesen befalazták a nyílást, hogy megmozdítani sem tudják. Az üzlethelyiség feletti bérház kapualjából nyílt ide egy valamikori bejárat, ez a helyiség valószínűleg a házmester vagy a portás otthona lehetett.

Nemrég ugyanitt még egy Front nevű, magyar tervezők munkáit bemutató dizájnbolt volt (sosem jártam bent), ami a körút fősodrásától picit távolabb eső Insituval párban működött. Valószínűleg előbbi nem muzsikált jól, ezért a tulajdonosok, Gerzsenyi András és Mariann átalakította. Adta magát a kávézó, mindig is szerettek volna egyet. Dizájnerre nem költöttek, András eredetileg építész, a barista Szolláth Gábor pedig festőművész, így a berendezési ötleteket saját maguk találták ki.

P1140722.JPG

A kávé egyébként remek. Bár én cortadót iszom (550 forint), amiben a magas zsírtartalmú (itt épp etyeki) tej lágyítja a kávé savasságát, beolvasztja egy zsíros masszába a stílusjegyeit, az biztos, hogy élénk, izgalmas feketét kapunk. Nagy büszkeség az üzletben a La Marzocco Linea kávégép, ami biztos nagyon jó, én szerintem nem tudnék különbséget tenni az ezzel készült kávé és ugyanannak az alapanyagnak egy másik géppel történő feldolgozása között. Akárhány millió forintba is kerül.

A tulajdonos Gerzsenyi András nevéről egyébként biztos beugrott sokaknak egy korábbi posztunk a szomszédos Cukorkáról, ő alapította azt a helyet is. Ennek megfelelően a kávé mellé jár egy külön ahhoz kifejlesztett fekete-fehér édesség is, keresztpromó célzattal.

P1140728.JPG

András tehát mindent megtesz, hogy az Astoria környékére is bemásszon valami az új stílusú vendéglátóhelyek világából, egyelőre az biztos, hogy ő kínálja az egy négyzetméterre eső legjobb kávéélményt a városban. A szemben tanuló egyetemisták legnagyobb örömére.

Fekete
1053, Budapest, Múzeum krt. 5
Nyitva: hétfőtől péntekig 7:30 - 18:30, szombaton 9:00 - 16:00

süti beállítások módosítása