English

Egy nap a városban

Több tetőteraszt Budapestre!

Magyarósi Csaba 2013 április 24.
Címkék: budapest városkép

Szuper kis összeállítást közölt a Portfolió: a Google Maps-en kukkolva összegyűjtötték egy rakás remek tetőterasz fotóját, hogy tudjuk, Budapesten is van ilyen. Azért izgalmas ez a leskelődés, mert miközben az utcaszinten sétálsz, eszedbe se jut, hogy néhány emelettel feljebb valakik a zöld közepén napoznak, grilleznek vagy épp óriási gangbang partin vesznek részt, megfelelő napvédelem nélkül. Mindegyikre van példa.

A Portfolió képein látszik, hogy akad néhány simán csak jó adottságú lakás, ami teljesíti azt a szerintem egyébként minimálisan elvárható feltételt, hogy egy épület tervezésénél álmodjanak a legfelső szintre egy fasza nyitott területet is:

nagymezo.jpg

De néhányon látszik, hogy a tulajdonosok nem egyszerűen birtokolják, hanem be is lakják a teret:

horanszky.jpg

nador_merleg.jpg

kiraly_karoly.jpg

1.JPG

arany_oktober.png

deak_ferenc.jpg

Erről eszembe jut az a sztori, amit egy, a Király utcában dolgozó cégvezető mesélt nekem, akinek történetesen az utca legmagasabb pontján van az irodája. Onnan belát mindent. Szóval ő mesélte, hogy a második legmagasabb teraszon rendszeresen forgatnak pornófilmeket, ami érthető: remek a háttér, jók a fények, és az egész városra lelátsz, miközben téged nem lát senki. Leszámítva a legmagasabban elterülő irodában dolgozó szakember.

Aztán eszembe jut annak a magyar nőnek a lakása, akinél 1989-ben jártunk vendégségben Rómában: a belváros közelében lakott és akkora tetőterasza volt, hogy arra Magyarországon TSZ-t alapítottak volna. Volt ott grillező, pázsit, de még lugas is, a természetben ücsörögtünk úgy, hogy közben Róma lüktetett a lábunk alatt. Hihetetlen élmény volt, kábé erre emlékszem az egész városból '89-ből.

Egyébként családon belül is van egy tetőterasz Budapesten: a nagybátyám a Madách Imre út végében lakik egy ház legfelső szintén, aminek élhető, használható terasza van. Amíg nem tartottunk egyszer náluk a nyár és a belváros közepén grillpartit, el sem tudtam képzelni, mennyit ad egy lakás értékéhez egy nagy terasz, most viszont már én is akarok egyet magamnak.

Nyilván erre nem érdemes népi kezdeményezést indítani, a Google Maps-en látható sok üres, kihalt teraszt látva viszont legalább azt el kéne érni, hogy akik már akkora mázlisták, hogy birtokolnak egy ilyet, használják is a területet. Aztán hívjanak meg minket magukhoz bulizni.

süti beállítások módosítása