English

Egy nap a városban

Budapest a legolcsóbb turistacélpont Európában

szucsadam 2013 március 26.

A Post Office Travel Money idén is elkészítette a felmérését a legkedvezőbb áron meglátogatható európai nagyvárosokról. Arra voltak kíváncsiak, hol éri a legtöbbet a turisták pénze, hol tud két átlagos utazó három napig a legkevesebből kijönni, ha a belvárosban szállnak meg, étteremben vacsoráznak, múzeumot látogatnak, használják a tömegközlekedést, kávéznak, söröznek, boroznak, amikor jólesik.

Screen Shot 2013-03-26 at 2.39.55 PM.png

A gyenge forint miatt számíthattunk előkelő helyezésre (tavaly is jól szerepeltünk), de az aranyéremre nem gondoltam: Budapest lett a legolcsóbb város Európában, összesen 135 font, kevesebb mint 49 ezer forint lett az alap szolgáltatások végösszege. A legdrágább városban, Koppenhágában ugyanezért 440 fontot, 158 ezer forintot kell otthagynia az oda látogatóknak. Megjegyzem, hogy ez az összeg nem fedezi a teljes hétvége ellátását, hiszen a belépőket, jegyeket egységáron vizsgálja, és csak egy vacsorát engedélyez a két főnek. De összehasonlításra tökéletesen alkalmas.

Egyébként éppen a fenti összeg felét kiadó szállás költségében lettünk az egyik legolcsóbbak, de egy kétszemélyes vacsorát is nagyon kedvező áron számoltak. Utóbbiért 24,8 fontot, 8900 forintot becsültek, ebben egy klasszikus kockás terítős vendéglő 800-1800-700 forintos vacsorája (előétel-főétel-desszert) lehet benne, egy 2300 forintos Frittmann palackkal, és akkor még nem is maradtunk nagyon szégyenben (borravalót nem számoltam bele). Kevés turista ússza meg ennyivel, de lényeg, hogy nem elképzelhetetlen a dolog.

A számításból kihagytak olyan lehetőségeket, mint a Budapest kártya, amivel jól kiváltható a kétszer 24 órás BKV-bérlet (3300 forint) és a városnéző busztúrára számolt 16 font (5800 forint), de nyilván sok országban vannak hasonló lehetőségek, ezeket nem tudták figyelembe venni. A lényeg, hogy így is ajánlott hely lett a fővárosunk, ha végre hajlandó lesz tavaszodni, remélhetőleg sok hátizsákost vagy épp öltönyöst csalogat ide a lista.

A teljes lista itt található.

A Pénzcentrum forintra váltott táblázata lent látható, bár nem tudom, hogy jöttek ki a végösszegek, de a nagyságrendet jól mutatják:

25-legolcsobb_varosok_eu-1.jpg

forrás: Pénzcentrum

süti beállítások módosítása