English

Egy nap a városban

A legjobb reggelik Budapesten: Café Alibi

Magyarósi Csaba 2013 március 25.
Címkék: reggeli gasztro

Jó kis hely ez, amit mindenki ismer az ELTE jogi karán: ott van mellette az egyetem, vagy a kávézó van az egyetem mellett, viszonyítás kérdése. Mindenesetre remekül kiegészítik egymást, aki kiugrik egy kávéra az oktatás után a klasszikus-romantikus hangulatban akár úgy is érezheti magát, mintha valójában a Sorbonne kapuján lépett volna ki. Ilyen környezetben meg könnyebben jönnek a világmegváltó ötletek.

P1210510.JPG

Az atmoszféra mindenesetre tényleg remek: a 2000-ben nyitott helyen már kopnak az asztalok, a székek, pont annyira, hogy az Alibi időtlennek tűnjön, mintha mindig is itt lett volna. Sinatra vagy francia zene szól, angol diákok vitatkoznak öltönyben egy szomszédos asztalnál, az ablaknál egy tanár javítja a jegyzeteket. Hátul meg, a sarokban, szerelmesek csókolóznak.

P1210499.JPG

P1210502.JPG

És van reggelijük is. Van mindenféle. Kóstolhattam volna az Alibi rántottát is bazsalikommal, erdei gombával, parmezánnal, de ebben szomorúan kevés a hús (nincs benne).

Ehelyett inkább croque-ot kértem, ami lényegében a sajtos-sonkás melegszendvics, a franciáknál. A múlt század elején lett népszerű Párizsban és Proust például annyira szerette a croque-ot, hogy beleírta Az eltűnt idő nyomában második kötetébe. És ha már, akkor jöjjön a crogue-madame: ez annyiban különbözik a croque-monsieur-től, hogy van egy nagy tükörtojás a tetején. Így ni:

P1210503.JPG

Szóval tudom én, hogy csak egy melegszendvics, de ez így egyben nagyon rendben volt. Több réteg sonka, több réteg sajt, ami önmagában persze kevés lenne a boldogsághoz, de a jó sütés, amitől ropogós a kenyér, de nem száraz a szendvics, sokat segített. És akkor jött a lényeg: a tükörtojás tökéletes lett, sem túl vizenyős, sem túl száraz és a szendvics mellé adott zöldségek nemcsak frissek voltak, de a dresszing is remek kiegészítője volt a croque-nak. Tetszett.

P1210508.JPG

A szendvics a körettel 1290 forintba kerül, szóval nem különösebben olcsó, de engem arányaiban sokkal kevésbé visel meg, mint a 720 forintos, igaz, frissen facsart narancslé. A szervizdíj külön felszámítva, úgyhogy okosan a borravalóval.

P1210509.JPG

Café Alibi
Budapest, Egyetem tér 4.
Nyitva: 08:00-23:00
0613174209

süti beállítások módosítása