English

Egy nap a városban

WAMP Spájz: Kajapiac Budapest új luxusépületében

Magyarósi Csaba 2013 március 23.
Címkék: szórakozás gasztro

Ezt a posztot egy hónapja írtam, csak épp nem volt aktuális. Akkor volt utoljára WAMP Spájz, de semmi értelmét nem láttam (vagyis látom, hiszen most írom, február végén) kirakni egy írást egy eseményről, ami jó egy hónapig nem lesz látogatható. Belelkesedtek, aztán március végére, mire újra lesz WAMP Spájz, szóval mához egy hónapra, vagyis ma (vasárnap), el is felejtitek az egészet.

Túlteszem magam azon a fantasztikus gondolaton, hogy mennyi minden megváltozhat március végéig, talán már nem is lesz világ, mert tényleg beszakítják a maják, vagy minden marad a régiben, utóbbira azért nagyobb esély van, és elmesélem, milyen a WAMP, mintha a megírása után azonnal publikálnám a cikket, nemcsak valami bizonytalan, távoli jövőben kerülne erre sor.

Szóval a WAMP átköltözött a Váci1-be, Budapest új luxusépületébe, ami a Vörösmarty tér sarkán található, és ami ha jól tudom, a válság után egyedüliként maradt meg az Orco nagy projektjei közül (bárcsak Zaha Hadid Szervita térre tervezett épülete is megépülne).

SzervitaTer-Hadid2008.jpg

Az Első Pesti Takarékpénztár 1915-ös épületében sokáig a Budapesti Értéktőzsde működött, aztán nagyszabású felújításba kezdtek, valami egyedit, izgalmasat, végtelenül elegánsat akartak létrehozni, ami első ránézésre sikerült is: a Váci1 kívülről a most rákerült kiegészítőkel New York-i épületek erejét, gazdagságát, presztízsét sugallja.

vaci1.jpg

Belül játékosabbak voltak a tervezők, pontosabban Christian Biecher, aki számos rangos nemzetközi díjat elnyert már. A bejáratnál, a lift környékén vagy a mozgólépcsőknél kimondottan szórakoztatóra sikerült a kísérlet:

P1210313.JPG

P1210311.JPG

P1210312.JPG

A beltér többi része viszont szerintem kissé unalmas, a mosdók meg remélem, hogy csak átmenetileg estek áldozatul a sietségnek, és senki sem gondolja komolyan, hogy laminált A4-es lapokkal kell jelezni egy ilyen épületben, hogy merre van a wc. Az utólag nyomtatott és kiragasztott fehér papírtól egyébként is meg tudnék őrülni, örökre el kéne már felejteni az ilyesmit, mert ennyi erővel oda is lehetne szarni a folyosó közepére.

belter.jpg

P1210339.JPG

P1210344.JPG

Szóval egy nap az épület tele lesz üzletekkel, most viszont főleg a WAMP-pal van tele vasárnaponként, havonta egyszer a Spájzzal, mint tegnap, vagyis egy hónapja, meg egy hónap múlva, tehát ma (vasárnap). Koncentráljunk tehát erre.

A hatalmas beltérben kissé elveszik a kiállítás, mintha csak ide-oda dobálták volna a standokat, különösebb koncepció nélkül, ami persze nem von le a kiállított ételek minőségéből. Nem is növeli azt.

Kezdjük azzal, hogy bent van minden, méz, paprika, mangalica tepertő, macaron, cipóban sült csülök, viszonylag jó áron, meg elég drágán tejfölös-sonkás szendvics:

P1210321.JPG

P1210322.JPG

P1210323.JPG

P1210326.JPG

P1210330.JPG

P1210328.JPG

Ezeket nem próbáltam, mert nem lehet mindent végigenni. A Fabric csokoládéját viszont már megkóstoltam, és a Barcelona ízeit ígérő citromos-fahéjas kézi készítésű darab például kihagyhatatlan. Ha mentek hétvégén és kint lesznek, kóstoljátok végig a kínálatot, megéri:

P1210318.JPG

Aztán nagyon jók voltak ezek a krémek is:

P1210316.JPG

Friss, tartósítószermentes ízekről van szó, amiket általában csak Újlipótvárosban, a Stelázsiban tudsz megvenni, a WAMP-on járva viszont végig is kóstolhatod őket. Én a napszárított paradicsomos-diós-hagymásból és a fetás spenótosból vittem, mindkettő remek volt, a mézes paprikát csak kóstoltam, de az is kihagyhatatlan. És van sajtos krokettjük, életveszélyesen zsíros, de átmenetileg a legjobb barátom lett.

Alapvetően egyébként belefulladsz a csokoládékba és édességekbe:

P1210338.JPG

P1210335.JPG

P1210334.JPG

P1210333.JPG

Mégis a "szegediék ínyencségei" az, amit kötelező jelleggel ajánlok, pontosabban a tokaszalonnájuk, mert a kolbászaikat nem kóstoltam, a töpörtyűkrémjük meg nem győzött meg, a tokaszalonna viszont tényleg kihagyhatatlan:

P1210346.JPG

A WAMP Spájz remek vasárnapi program, ha nincs mit csinálni, irány a Váci1!

süti beállítások módosítása