English

Egy nap a városban

Ilyen lesz a Budai fonódó villamos

A BKK honlapjára felkerült Vitézy Dávid lakossági fórumon tartott előadásának anyaga, valamint néhány látványterv a Budai fonódó villamos kiépítéséről, ami a most elhangzott információk szerint 2014-2015-re valósul meg. Hát ilyen lesz:

31_battyhany.jpg24_bem-kacsa.jpg25_margithid.jpg03_attekinto.jpg

A látványterveken lehet látni, ahogy az újonnan épített sínek a Bem rakpart mentén haladnának egy Bem téri és egy Margit hídi megállóval, majd a budai hídfőnél összekötik az északról és a Széll Kálmán tér felől érkező vonalakkal. Itt pedig ez történik:

A mai 17-es villamos helyett, amely jelenleg a Margit híd budai hídfőjéig közlekedik a Bécsi út Vörösvári úti csomópontjától, összesen három villamosjárat: a 19-es, a 41-es és a 61-es közlekedne a Bécsi úton és a Frankel Leó utcában. A 17-es villamosjárat helyett tehát a 19-es és a 41-es járatok pedig mai Batthyány téri végállomásuk helyett a Vörösvári úti csomópontig közlekednének, egész nap ütemes 7-8 percenkénti villamosközlekedést biztosítva. Így tehát átszállás nélkül lehet majd Észak-Budáról eljutni akár a Szent Gellért térre, akár a Clark Ádám térre, vagy épp a Tabán térségébe, a Móricz Zsigmond körtérre, illetve Kamaraerdőbe, vagy a Kelenföldi pályaudvarig.

A projekt másik ága az Óbudáról induló 61-es viszonylat, amely a Vörösvári úti csomóponttól indulva a Török utcán át csatlakozna a 4-es, 6-os villamosok vonalára, majd áthaladna a Széll Kálmán téren, és a Déli pályaudvar – Alkotás utca – BAH-csomópont – Villányi út útvonalon érné el a Móricz Zsigmond körteret. A 61-es járatok meghosszabbítása tehát ugyancsak átszállás nélküli utazást kínál Buda számos forgalmas csomópontjára. 17-esnél sokkal sűrűbben közlekedik majd, átlagosan négy-öt percenként, jóval vonzóbb, sűrűbb, színvonalasabb szolgáltatást kínálva.

Vitézy előadásában kitért a kapcsolódó projektekre is, többek között megemlítésre került a Külső Bécsi úti villamosvonal kiépítése és az 1-es villamosvonal meghosszabbítása a Fehérvári útig.

Screen Shot 2013-03-08 at 4.00.59 PM.png

Budapest tehát egyre jobban ráfekszik arra, ami egyébként is az erőssége: a villamosvonalra (a Rákóczira tervezett villamosról is írtunk már a héten). A kötöttpálya előnyei mellett pedig ez a projekt azért is üdvözölhető, mert tök nyilvánvaló problémákat old meg, amik megszűnésével sokkal jobb lesz a közlekedés.

süti beállítások módosítása