English

Egy nap a városban

Így épül a jövő Budapestje - Várkert Bazár

A posztsorozat támogatója az "Uniós Fejlesztések nyílt napja – séta a kulisszák mögött" programsorozat.

Mint korábban ígértük, három projektet mutatunk be részletesebben az Egy nap a városban blogon azok közül, amik látogathatóak lesznek március 2-án, az Uniós Fejlesztések nyílt napján. Először a legtöbbünk kedvencével kezdeném, a budai ékszerdobozzal, ami 1984-es bezárása óta csak omladozik. Sokaknak hatalmas bulik helyszíneként ugrik be, ahol a tömeg még a falat is leomlasztotta (1980, Edda-koncert), másoknak nincs ilyen emlékük, csak szeretnék belülről is megcsodálni, és használni a Budai Vár elfelejtett főbejáratát.

Screen Shot 2013-02-21 at 8.45.15 AM.png

Az épület kicsit mindig tudathasadásos állapotban volt. 1870-es években Ybl Miklós tervei szerint épült a Fővárosi Közmunkatanács megbízására, a terv az volt, hogy a pestihez hasonló korzót alakítanak ki előtte. Az átadás után nem sokkal kiderült, hogy ez nem fog menni, a bazársor árusai visszaadták a ráfizetéses helyeiket, és gyorsan üressé vált az épület.

Ezután a Történelmi Arcképcsarnok kapott itt helyet, de vizesedtek a falak, így inkább ezt is elköltöztették. Végül festő- és szobrásziskola költözött be, nekik megfelelt. A két világháború között reprezentációs célokra használták az épületet, aminek az első igazi aranykora 1961-ben jött el. Ekkor jött létre az Ifipark. Olcsó sör, jó levegő, kilátás a Dunára, sok száz fiatal (összesen 2500 fő befogadásár a alkalmas), hétfő kivételével minden nap élő zene. Még azt sem bánták nagyon (kicsit persze igen), hogy belépéskor pofavizit volt: fiúk rövid hajjal, fehér ingben, zakóban és nyakkendőben léphettek csak be, a lányoknak pedig szoknyát kellett viselniük.

Screen Shot 2013-02-20 at 10.04.51 AM.png

Egészen a nyolcvanas évek elejéig tartott a partihangulat, aztán jött a beomlás, kezdett szétesni az épület, lezárták. Azóta alszik.

A Várkert Bazár, ami szinte sosem volt bazár, végül a Világörökség részévé vált, 1996-ban pedig a világ 100 legveszélyeztetettebb műemléke közé sorolták. 2012-ben aztán végre eldől: a Várbazárt és a hozzá kapcsolódó három bérházat, valamint a Budai Vár felé elnyúló kertet rendbe rakják, új funkciókkal látják el.

Mik is ezek a funkciók?

Egyrészt az összekötés: sokszor volt már szó arról, hogy a várnegyedet szervesebben kellene összekapcsolni a várossal. Ez most megvalósulhat a Várkerttel, amin keresztül újra fel lehet jutni a Várba. A második világháború előtt még megvolt ez a kapcsolat, most sokkal modernebb formában ölthet ez testet, mozgólépcső teszi kényelmesebbé a szintkülönbség legyőzését.

Screen Shot 2013-02-21 at 8.43.49 AM.png

Screen Shot 2013-02-21 at 8.44.18 AM.png

Turistalátványosság. Az épület, és a mögötte megújuló kert önmagában is vonzani fogja az embereket, de az eredetileg bérházként funkcionáló részeket is kihasználják bemutatótérként. Hangsúlyozzák, hogy nem komoly kiállításokat szerveznek majd ide, hanem - idézem - "a modern kiállítás-design eszközeivel megjelenített impulzusokról" van szó. Hogy ez mit jelent, nem tudni, valószínű, hogy valami könnyen emészthető, de látványos és interaktív bemutatóról az országról, röviden. Ezen kívül az Öntőház-udvart úgy alakítják ki, hogy szabadtéri programokat lehessen szervezni ide, kicsit visszaidézve az ifiparkos múltat.

Mélygarázs és konferenciaközpont. Ha az épületet úgy látogatják majd, mint tervezték, akkor elengedhetetlen a parkolás megoldása. 298 személygépkocsi fér majd el a föld alatti több szintes mélygarázsban (még ez is kevés lesz várhatóan), de a föld alá kerülnek vegyes funkciójú terek is, így konferenciák és rendezvények szervezésére is lesz lehetőség.

Vendéglátás, szórakoztatás, kereskedelem. Visszaköszön kicsit az épület bazár funkciója is, üzletek kapnak helyet amellett, hogy természetesen a programokra látogatók is ehetnek-ihatnak.

Láthatjuk tehát, hogy a Várkert végül szinte valamennyi, a múltban elfoglalt szerepét megkapja egyszerre, mindezeket modern köntösben, mozgólépcsőkkel, liftekkel, digitális technikai megoldásokkal. Pesti korzót ugyan nem varázsol majd a Lánchíd utcából, az autós forgalom itt megmarad, de a jelenleg kihasználatlan zöld területet azért rendezik majd, és remélhetőleg több élet lesz itt is, mint most.

Screen Shot 2013-02-21 at 8.44.06 AM.png

Most pedig tehetünk egy utolsó sétát az újjáélesztésre váró Várkert környékén, megismerhetjük a terveket, az épület múltját, és feltehetjük a kérdéseinket az építéssel kapcsolatban, egy építész, egy művészettörténész, egy régész és egy kerttervező válaszol majd.

A március 2-i nyílt nap programja:

- a Vár és a Várkert Bazár története a kezdetektől napjainkig
- az újjászületés tervei
- interaktív bemutató, vetítés, látványtervek, makettek a Várgondnokságon
- vezetett séták a Várban

Helyszín: Várgondnokság: I. ker., Színház u. 5-7.

A részvétel regisztrációhoz kötött, ez, valamint további információk elérhetően az ujszechenyiterv.gov.hu oldalon.

A felújítás összköltsége várhatóan: 8,9 milliárd forint
Uniós támogatás: 100%
Az átadás 2014 márciusára várható.

A posztsorozat támogatója az "Uniós Fejlesztések nyílt napja – séta a kulisszák mögött" programsorozat.

süti beállítások módosítása