English

Egy nap a városban

A szórakozóhely, ahová anyu boldogan elenged - Kolor

szucsadam 2013 február 07.

Akármelyik ismerősével beszélget az ember, ilyen és ehhez hasonló mondatok rendszerint felbukkannak:

Mielőtt elmentünk a Kolorba ...
Miután eljöttünk a Kolorból,...
Úgy volt, hogy a Kolorba megyünk, de aztán,...

Hiába no, új sztár született, alig néhány hét alatt. Szilveszterkor nyitott a Gozsdu udvar Király utcai bejárata mellett a Kolor, és január végén már szállóigévé lettek a fenti mondatrészek.

Hogy Vörös "Slash-jegy" Gábort idézzem: hogy is van ez?

Hát úgy, hogy a Kolor egész 2012-ben igen aktív volt, csak épp nem itt. A speciálisan csak "franc-se-gondolta-volna-hogy-itt-is-lehet party helyszínekre" szerveztek bulikat, kompon, Honvéd Lovardában, a Közvágóhídnál. Aztán nem kellett helyet keresni többé, mert hirtelen lett.

P1130975.JPG

Ahogy először beléptem, nekem a Spíler ugrott be. De nem utánzásról, lenyúlásról beszélek, egyszerűen ez most a trendi. Igényes, dizájnerek (vagy jó ízléssel rendelkező amatőrök) által megálmodott belső kialakítás, visszafogott fények, egyszerű, kényelmet és hivalkodást mellőző asztalok és székek, egy DJ-pult, jófajta italok és hasonlóan kellemes meleg ételek. Csaba Romkocsma 2.0-nak nevezte, arra utalva, ahogy az alapgondolatot megtartva kiemelik a fapados létből ezt a budapesti jelenséget.

Vagy úgy is meg lehet fogalmazni, hogy egy romkocsmában egy jó sörös-gitáros koncertet tudok elképzelni, míg ebben az új létformában inkább a tequilás-keverőpultos partik ugranak be. Ezekbe az irányokba mozdul el Budapest éjszakai arca. Az, hogy nyitsz egy helyet, teszel bele asztalokat, van csapolt söröd meg ropid, és várod a vendégeket, az nagyon kevés. Semmire sem elég, legalábbis Budapesten már nem.

Olyan hely kell, ahol a közösség is jó. Ahol kiírod a hely facebookos oldalára, hogy

"Hello! Tegnap elloptak a penztarcamat a kolorban. Sok fontos iratom volt benne, tobbek kozott a szemelyi igazolvanyom es a lakcimkartyam. A penztarca fekete, bor, cipzaros. Ha valaki tudomast szerez rola, ezen a telefonszamon eler:....

...akkor másnap már írhatod a bejegyzés alá, hogy

Te aki visszaküldted nekem a pénztárcámat, elsőbbségivel, ráadásul érintetlenül, ráadásul *névtelenül!* a világ legeslegjófejebb embere vagy!!! : ) kolor becsülete pipa, figyelmetlen pénztárcaelhagyó jelen!
öröm és boldogság : )

Mert ilyen is van.

Szóval bent vagyunk a Kolorban. Este természetesen tele emberekkel, pedig maga a hely nem kicsi, egészen elnyúlik az udvar felé, szinte összeér a Spílerrel. A Gozsdu udvar már vagy tucatnyi vendéglátóhelyéből ők ketten jelentik a húzóerőt, és nyáron valószínűleg olyan vonzást gyakorolnak majd, hogy megint kicsit átrendeződik a bulivándorok útvonala (és talán Budapest legtitkosabb kocsmája is kap egy kis forgalmat).

A fejünk felett a nyers téglafal látszik, de a barátságtalan, ágytál alakú lámpaburákat már okosan körberakták egy fa tartókerettel. Ettől az apróságtól máris egyedi, és családias lesz a belső tér.

P1130916.JPG

P1130913.JPG

A Kolornál viszont nem érezzük a részletekig átgondoltnak dizájnt, a vécé például menthetetlenül ocsmányra sikerült, ezt még egy hatalmas "romkocsma", vagy akár "rom" graffitivel sem tudnák finomítani:

P1130926.JPG

A hátsó részen már sejtelmesebb hangulatot adnak a színes neonfények. Blade Runner-rajongók itt érezhetik igazán elemükben magukat. És itt épül a külső terasz, ahol tavasszal valószínűleg elég sokat fogunk iszogatni.

P1130925.JPG

Na de mit is? A táblára ugyan csak a kommersz párlatok vannak kiírva, mert ezeknek jobban néz ki az ára, de a ládából kérhetünk jobbat is. Például igazi tequilát, kék agávéból készítettet, aki még nem kóstolt ilyet, csak a kalapos "citrommal és sóval, hogy ne is érezd" típusút, el sem tudja képzelni, milyen jó tud lenni az eredeti.

Kivéve, ha elfogy a Tequila - vagy nem is volt, ki tudja -, helyett kérsz gint. A pultos srác kipakolja eléd ezeket, miközben folyamatosan és érdekfeszítően meséli a gin történetét, hogy miért kellett megemelni sokszorosára a jövedéki adóját annak idején, mert népbetegség lett a ginvedelés.

P1130922.JPG

Mert tényleg, nem volt engedélyhez kötve a ginkészítés 1736 előtt Angliában, miközben az import italokat vámmal sújtották. Ráadásul rossz minőségű gabonából is lehetett gint készíteni, hiszen ízét leginkább a borókabogyó adta (jó esetben, rossz esetben terpentin), amivel utólag ízesítették.

Na, ezeknél az italoknál már nem kell ettől tartani, sőt a középső Tanqueray esetében még érett gyümölcsöket is adnak az italhoz, nem csak gyümölcshéjat. Ezt választottam, miután emberünk hosszasan elemezte az italok ízét is. Remek a kiszolgálás tehát - még egy olyan elvárás, amivel szerencsére a ma nyíló helyeknek kötelező megbirkózni.

P1130918.JPG

Mi van még? Kaja. Gulyáslevest kértünk, egy adagot két tányérba, igazi, magyaros fogást, amit azért el is lehet rontani, meg azért nem is túl bonyolult. Abszolút hozta a jó, otthoni, vasárnapi házi színvonalat, a hús rendben volt, a lé ízgazdag, az adag hatalmas (a képen fél adag látható ugye).

P1130928.JPG

Az árak rendben vannak, a kommersz párlatok 700 forint körül, a minőségik kétszer ennyiért, a borok hozzák a kötelező minőséget, a választék nem nagy, a legdrágább vörös a Sauska 13, másfél deci ezer forintért (bolti ára 3000 forint üvegenként, szóval rendben van). A levesért 800 forintot fizettünk.

De a Kolor nem csak ebből a helyből áll, a Kolor projekt, a Vírus Klub és a Vírus Pszichó keretében TED-re hajazó, gondolatébresztő előadásokat, Magyarországon nem játszott filmek vetítését szervezik az udvarban, meg persze partikat a pincében. Nemsokára ellátogatunk ezekre is, mert határozottan tetszik, ahogy egy szórakozóhely így vesz részt a köréje gyűlt közösség mindennapjaiban. És fordítva.

Kolor
1075 Budapest, Király utca 13
Nyitva tartás:
Hétfő: 12:00 - 4:00
Kedd - szerda: 12:00 - 12:00
Csüt - szombat: 12:00 - 4:00
Vasárnap: 12:00 - 12:00

süti beállítások módosítása