English

Egy nap a városban

Budapest szemmagasság felett: kupola

szucsadam 2012 december 16.

Ezúttal egy pillanatra beugrunk egy belső térbe, és itt nézünk felfelé. Az épület természetesen az egyik leghíresebb Budapesten, szóval annyira talán nem nehéz. Persze csak akkor, ha már láttátok.

IMG_8012városban.jpg

Nehézség: 3/5

3cs_.jpg

A poszt este frissül a válasszal.

A képet Anita készítette, a checkmybudapest.blogspot.hu oldal készítője, köszönjük.

Megoldás: a képen a Magyar Nemzeti Múzeum kupolája látható, illetve annak egy részlete. A Wikipediáról:

1802-ben gróf Széchényi Ferenc engedélyért fordult I. Ferenc császárhoz, hogy Magyarországra vonatkozó gazdag nagycenki gyűjteményét a nemzetnek ajándékozhassa. Az uralkodó hozzájárulását adta, így ezt a dátumot tekinthetjük a Magyar Nemzeti Múzeum alapítási évének. Az 1807-es országgyűlés a nemzet tulajdonába vette az új intézményt, és közadakozásra szólította fel az ország lakosait. 1831-ig 231-en adakoztak, ám közülük csak 29 volt arisztokrata. A múzeum új, önálló épületének felállítására az 1832-36-os országgyűlés ajánlotta meg a szükséges összeget.

800px-Nemzeti_Múzeum_a_reformkorban.jpg

Tervezésével a magyarországi klasszicista építészet jelentős alakját, Pollack Mihályt bízták meg. Az építkezés 1837 és 1847 között folyt. A homlokzat timpanonjának szobordíszeit Rafael Monti müncheni szobrász készítette. Középen Pannónia nőalakja trónol, kezében egy-egy babérkoszorúval, melyet jobbról a tudomány és művészet, balról a történelem és a hírnév megszemélyesítőjének nyújt át. A jobb sarokban lévő alak a Dunát, a bal sarokban lévő a Drávát szimbolizálja. A múzeum főlépcsőházának falait és mennyezetét 1875 óta Lotz Károly és Than Mór allegorikus freskói díszítik.

süti beállítások módosítása