English

Egy nap a városban

A Budapest Bárba költözött a Budapest Bár

Magyarósi Csaba 2012 november 21.

Aki volt már Budapest Bár koncerten, az tudja majd értékelni a továbbiakat. Aki még nem, annak rövid alapozás: a zenekart 2007-ben alapította Farkas Róbert három társával azért, hogy friss lendületet adjon a kávéházi cigányzenének. Már az alapötlet is jó volt, igazi áttörést azonban akkor értek el, amikor meghívták szerepelni a legjobb és legismertebb hazai pop és rockénekeseket. A végeredmény egészen bizarr módon izgalmas lett: régi dalok tempósan, szórakoztatóan játszva, és a más műfajból érkező énekeseknek köszönhetően tökéletesen újraértelmezve. Igaz eklektika ez, amitől egyrészt ugye nagyon magyaros, budapesti, másrészt végtelenül izgalmas a Budapest Bár.

ESC6985.jpg

A zenekar azonban továbbra is négy, illetve Kisvári Ferenccel kiegészülve már öttagú, hozzájuk csatlakoznak a vendégelőadók, akiktől minden koncert más és más lesz.

Szóval vannak ezek az átkozottul tehetséges fickók, akik túl vannak már három platinán és megszámlálhatatlan telt házas koncerten, és akik most kaptak egy saját törzshelyet: a közelmúltig New Orleans Music Club néven futó helyet a Lovag utcában, ami mostantól nyilván Budapest Bár néven fut tovább.

A hely belseje kissé idejétmúlt, de attól még jópofa: egy amerikai bár szolgáltatta hozzá a mintát, amikor vagy egy évtizeddel ezelőtt létrehozták. A két körülmény együttes hatásától a helyen egyszerre érhető tetten a kissé ciki kilencvenes évek és a kortalan amerikai jazzclubhangulat. Sőt, a Budapest Bárnak bizonyára jót tesz majd, hogy a második világháborúig bordélyház működött a Lovag utca 5-ben, amit aztán lebombáztak és a club felépítéséig nem is volt ott évtizedeken át semmi. Ha egy földrajzi számnak is lehet lelke, akkor a Budapest Bár éjszakai hangulatára biztosan jó hatással lesznek a háború előtti évtizedek.

P1200878.JPG

P1200870.JPG

P1200872.JPG

A lényeg persze nem a kialakítás, hanem a műsor. Márpedig az lesz bőven, méghozzá okosan átgondolt koncepciók mentén.

Lesznek például olyan Budapest Bár esték, amikor a zenekart alapító Farkas Róbert édesanyja, Rózsa néni útmutatása alapján készítik a cigányvacsorát a vendégeknek a konyhán. Egyelőre még csak a körözöttjüket és a pástétomukat kóstoltam, meg a házi kenyerüket, mindegyik remek volt, de amint vacsoráztam is ott egyet, mindenképp lesz poszt az élményeimről.

ESC7067.jpg

És a programok: lesz itt Budapest Bár vendégművészekkel, vacsorával. Már ezért megérte létrehozni a helyet. A hír bejelentésekor a zenekar eljátszott néhány dalt, az előadás persze szokás szerint kiváló volt. Főleg, amikor Farkas Róbert a korábban már többször is bemutatott trükköt nekünk is elhozta, és egyetlen lószőrrel kezdett el hegedülni (a felvétel a 2011-es Szigeten készült, 1:24-től az izgalmas rész):

ESC7139.jpg

De lesznek itt humoros színházi estek is. Tánczenekarok hétvégenként a hatvanas évek zenéjével, lesz szving, lesz tangóest, számtalan olyan színvonalas kulturális kikapcsolódás, amik a világháborúk előtt még annyira Budapest részei voltak és amik egy fejlett európai országban most is hozzátartoznak a mindennapokhoz. És amik csak alig-alig bukkannak fel nálunk (itt az események listája).

Éppen ezért jó, hogy megnyílt a hely, hamarosan alaposan le is teszteljük valamelyik estjüket.

Budapest Bár
Budapest
Lovag utca 5.

A jobb fotókat Makofka Sándor készítette.

süti beállítások módosítása