English

Egy nap a városban

Brody House: New York, Párizs és Budapest egyetlen szippantásban

Magyarósi Csaba 2012 november 08.
Címkék: kultúra Brody House

Ádám mondta, hogy nézzünk el valami rendezvényre, amiről épp csak azt nem tudtam, hogy hol lesz, hánykor, és miről fog szólni, de a közös hamburgerezés után a Kiskörút felé vettük az irányt, és nem sokkal később már egy Bródy Sándor utcai ház második emeleti decens termében találtuk magunkat. Öltönyök és kosztümök között.

Viszonylag hamar feltérképeztem a hátteret. Az épület Brody House néven fut, ami egy csomó mindent jelent egyszerre. Tartozik hozzá hotel olyan ötletesen berendezett terekkel, amik ordítva emelkednek ki a négy-, és ötcsillagos szállodák konfekciószobái közül. Itt van pár kép, hogy lássátok, miről van szó:

Brody House Budapest 6.jpg

Brody House Budapest 11.jpg

Brody House Budapest 7.jpg

De a Brody House nemcsak hotel, sőt, nem elsősorban az. Egy klub, rendszeres rendezvényekkel, amiken olyan keretek közt beszélik át a zene, a művészet, az irodalom, a film, a divat, a gazdaság és a politikai fontos kérdéseit, hogy azok bármikor beillenének egy New Yorkban játszódó Woody Allen film jelenetei közé. És most nem arra célzok, hogy a Brody House a sznob felső tízezer gyülekezőhelye.

P1120605.jpg

Nem az, egyrészt mert tökéletesen megfizethető a belépő a Brody House által szervezett rendezvényekre, gyakran annyiba kerülnek, mintha beülnénk a moziba, de most például kaptunk egy bort is a jegy mellé.

És nem az, mert amit kapunk, az feltétlenül sokkal többet ér egy mozinál. Tényleg van tartalom. Vicces, máskor elgondolkoztató, de mindig tökéletes közérthető megközelítésben hallhatunk rengeteg újdonságot a téma szakértőitől, nemzetközi nézőközönség és elegáns díszletek társaságában.

P1120608.jpg

Amikor megtudtam, milyen rendezvényre érkeztem, arra gondoltam, hogy az este csak hangulatában és nem témájában (divat) lesz érdekes a számomra, ehhez képest öt perc után azon kaptam magam, hogy nagyon is figyelek arra, amit hallok. Mert nem kötési tanácsokat hallottam vagy azt, hogy mennyire fogyjon le egy modell a kifutóhoz, sokkal általánosabb kérdéseket feszegettek a beszélgetőpartnerek. A szabásminta például keveseket érdekel, de amikor a szépség általános definíciójára hallunk különböző válaszokat, az már izgalmas. Talán sosem töltenénk tíz másodpercnél többet egy kifutó mellett, de azt meg akarom hallgatni, hogy egy divattervező miből merít inspirációt és miként tölti fel magát: ezek hasznos tanácsok lehetnek, akár festők vagyunk, akár gyári munkások.

P1120619.jpg

A helyszín adottságai mellett persze óriási szerepe volt Johann Bayle-nek is abban, hogy remekül sikerült az este. A bűvész olyan ügyesen kötötte át és moderálta a beszélgetéseket, hogy egyszerre vált az est főszereplőjévé és láthatatlan terelőjévé. Elképesztő bűvésztrükköket mutatott be, de egyik sem volt öncélú, mindegyik valamilyen módon a szépség megfoghatóságával foglalkozott. Mindig volt egy tökéletesen odaillő idézet a fejében, elegánsan, könnyedén lendítette tovább a beszélgetéseket, vonta be a nézőket.

P1120611.jpg

És persze a legfontosabb az volt, hogy érdekes előadókat kapjunk, ami szintén pipa. A divattervező Tamara Barnoff és Tóth András, a set designer Varga Judit, valamint az ékszertervező Svetlana Nesterushkina mind más karakterek, más utat járnak, mást tartanak fontosnak, más megközelítést használnak, de lényegében ugyanazt keresik: próbálnak hatni az emberekre és adni nekik valamit, amihez szeretettel tudnak viszonyulni. Márpedig ez elég kemény meló.

P1120616.jpg

A Brody House rendezvényeit meg ezentúl figyelni fogom, ha csak kicsit is érdekel a téma, vagy épp nincs mit tennem, beülök hozzájuk szívni egy kis New Yorkot, Párizst és Budapestet, egyetlen szippantással.

süti beállítások módosítása