English

Egy nap a városban

A legjobb műsor a hosszú hétvégére

Magyarósi Csaba 2012 október 31.
Címkék: kritika kultúra

Amikor elkezdtem nézni a Terápia című magyar sorozatot az HBO online felületén, nem értettem, hogy mire megy ki a játék. A tévé legyárt egy zseniális sorozatot láthatóan sok pénzből, majd ingyenesen közzéteszi azt az oldalán. Nem kell regisztráció, nem kell feliratkoznod a hírlevélre, csak elkezded nézni és élvezed. Most, az ötödik rész után, amikor a hatodikat nézném, de ahhoz már elő kéne fizetnem az HBO-ra, kezdem érteni a koncepciót: legalább tíz éve nem jutott eszembe előfizetni a csatornára, most meg azt nézegetem a szolgáltatómnál, hogy mennyi a havidíj, annyira nézni akarom tovább a Terápiát.

Persze a hatás elérése érdekében az HBO a létező legaljasabb eszközökhöz nyúlt. Megvett például egy nemzetközi formátumot, egy világszerte sikeres sorozatot, ami egyszerre elgondolkoztató, nyomasztó és közben minden porcikájából sugárzik a minőség. Aztán fogták a szuper alapokat, és akkora büdzsét raktak alá, amiből nemcsak egy tisztességes stábra, de jó díszletekre, világításra, filmalapanyagra is jutott.

InTreatment_Macsai.jpg

De ne ugorjunk át a stábon, mert ebben a műfajban nyúlt a legszemetebb módszerekhez az HBO: remek a zene, a rendezés, a fény, a kép, erre megkapjuk főszereplőnek Mácsai Pált, aki olyan átkozottul tehetséges színész, hogy szerencsére csak egy van belőle. Kár lenne ezt a színvonalat hígítani, minden sarkon találkozni vele, egy Mácsai az olyan, mint egy jó bor, vagy egy három Michelin-csillagos étterem, ünnepi alkalmakra tartogatja az ember. Minden perce, nézése, hanglejtése zseniális a pszichológus szerepében, aki minden nap fogad egy pácienst, majd az ötödik részben felkeresi saját mentorát, és kifakad a nyugalom megingathatatlannak hitt szobra.

De remekül alakít az összes társszereplő is, Nagy Ervin nemcsak színházban, de a kamerák előtt is remek, ahogy Csákányi Eszter és Sztarenki Dóra is olyan átéléssel, hitelességgel hozza a szerepeit, amilyet ritkán látunk magyar sorozatban. Inkább azt mondanám, ilyet eddig még nem láttuk.

Az epizódok alig 25 percesek, ennyi idő alatt kapunk benyomásokat a mindenféle gondoktól terhelt szereplőkről, a frissen megkért gyönyörű nőről, aki azt ecseteli a pszichológusnak, akibe mellesleg titkon szerelmes, hogy miként verte ki egy idegennek éjjel egy bár vécéjében. A szupersikeres vállalkozóról, aki mégsem annyira tökéletes, mint hitte. A sportolóról, aki hiába esélyes az Olimpiára, inkább meghalna a rá nehezedő nyomás miatt. Elkezdenek kibontakozni a karakterek és visznek minket magukkal, mert néhány problémájukban magunkra ismerünk, a többi bajuk meg csak egyszerűen érdekes. Úgy adják elő, hogy érdekel, mi történik velük.

Remek sorozat a Terápia, aminek az első öt részét ingyen lehet megnézni az HBO Go oldalán, nehezen tudok elképzelni ennél jobb szórakozást a következő négy szabad napban. Minden napra egy rész, vasárnapra kettő.

De vigyázat. Csak az álljon neki, aki nem fél attól, hogy az ötödik rész végén ellenállhatatlan vágyat érez majd az előfizetésre. Ami az én szolgáltatómnál 2390 forint. Tudom. Megnéztem.

süti beállítások módosítása