English

Egy nap a városban

Budapest legcsúnyább háza

szucsadam 2012 szeptember 18.

Korábban említettem egy posztban, hogy Török Andrással, Budapest nagy ismerőjével tettem egy túrát a városban. Amellett, hogy számtalan új információt hallottam a kortárs épületekről, Andrásnak az egyik kérdése különösen kíváncsivá tett. Ezt kérdezte: "akarjátok látni a legcsúnyább házat Budapesten? Legalábbis szerintem ez a legcsúnyább."

Hát persze, hogy akartam.

A XIV. kerületbe autóztunk el az élményért, a Vezér utca és a Bazsarózsa utca sarkán álló épülethez:

P1100188.JPG

P1100191.JPG

Bámulatosan keverednek egymással a különféle stílusok, kopjafák a megalomán kupolákkal. Végül is illik Budapest eklektikus építészetéhez, ha nagyon hunyorítunk. És kifelejtjük az ízlést.

Van még egy esélyes a díjra, nem is messze innen, szintén a Vezér utcában, a 123-as szám körül:

P1100195.JPG

De végül rövid tanakodás után abban maradtunk, hogy mégis az első viszi az aranyérmet, mert abban egyáltalán nem látszik a lustaság. Lelkes építészmunka, tele akaraterővel, így sikerült azzá, ami végül lett.

Megígértem Andrásnak, hogy kiteszem a blogra, és megkérdezem tőletek, amire mi nem jöttünk rá: mi ez a Bazsarózsa utca sarkán álló épület? Mert láthatóan túl nagy egyetlen családnak, viszont már régóta építés alatt áll. Szóval: tudja valaki, mi a célja ennek a háznak?

update: Levélben kaptam egy tippet, amit talán érdemes komolyan venni, ezt írja:

Biztos forrásból tudom, hogy a két épület egyazon zuglói vállalkozó kezében van, aki egyébként semmilyen kisebbséghez sem tartozik. Panziókat akart üzemeltetni az adott épületekben, de végül nem maradt pénze a befejezésre. Az ingatlanokat értékesítené, de olyan horribilis áron, hogy senkinek nem kell. (Meg lehet, hogy ennek nem is csak a magas ár az oka :)

süti beállítások módosítása