English

Egy nap a városban

Jamaicából nézve rajongani lehet Budapestért

Magyarósi Csaba 2012 július 23.
Címkék: budapest városkép

Időnként rátalálnak Budapestre a fontosabb európai nemzetek és elcsodálkoznak azon, hogy nálunk valódi épületek meg látnivalók vannak, meg tévé, meg internet, kannibalizmus viszont egyáltalán nincs. Néha viszont előfordul, hogy távolabbi országokból is ránk akadnak és beszámolnak a nálunk látottakról.

Ezt történt most is: az egyik legnépszerűbb jamaicai lap, a Gleaner publikált egy hosszabb írást Budapestről. A lap külsős munkatársa, Laura Tanna ötezer karakterben esett egyik ámulatból a másikba, és a cikk végén tuti célpontként emlegette a magyar fővárost.

Elsőként a New York kávézóról írt, bemutatva a hely történelmét és a somlói galuskát, amitől a nő teljesen készen volt. Ezután a Hősök terét vette célba, ahol megnézte a magyar történelem nagyjait, akik közül Könyves Kálmán volt a kedvence, amiért az felhagyott a boszorkányégetéssel.

Aztán körülnézett, és elcsodálkozott azon, hogy néhány percnyi sétatávolságon belül ott van a Szépművészeti, a Széchenyi fürdő, a már mások által is csak tündérmeséhez hasonlított Vajdahunyad vára, az állatkert és a Gundel, amit időnként cigányzene tölt meg. Jobban meggondolva tényleg remek környék.

Aztán jött a Bazilika, ahol Tanna megint meglepődött, hogy egy emberkirály, Szent István, kiemelkedő becsben van tartva Isten házában - például hogy márványszobra van a főoltáron. Ezután a vallási megbékélés jegyében megnézte Európa legnagyobb zsinagógát, aminek a belső kialakításáról leginkább egy katolikus katedrális jutott eszébe. Megemlékezik a második világháború közel félmillió, magyarországi zsidó áldozatáról és arról, hogy Tony Curtis nagy összegekkel támogatta a zsinagóga felújítását a kilencvenes években.

Ezután Tanna a Parlamentről írt, amitől szintén el volt ragadtatva, ahogy a magyar vendégszeretettől és humortól is. Ha Jamaicából nézve is így látják, nem lehet akkora a baj. A szerző szerint akinek van pénze, fektesse be budapesti ingatlanokba, mert a város most nagyon olcsó, turistából meg biztosan egyre több lesz. Egyébként is annyi látványosság van itt, annyi múzeum, kávézó és étterem, hogy képtelenség mindegyiket megnézni és kipróbálni.

Éppen ezért Budapestre mindig megéri ellátogatni és jó alaposan megnézni.

Az írásért a Jamaicai Kulturális Terrorkommandó és Gumimaciszörp Ltd. fizetett.

süti beállítások módosítása