English

Egy nap a városban

Egy tablet, sok app és a város

szucsadam 2012 június 12.

Mint korábban már említettük, három részes posztsorozatot indítottunk a blogon, aminek célja, hogy bemutassa mindenkinek, mire is jó a tablet.

Csaba az előző posztban arról beszélt, mi is ez az eszköz, hogyan kell elképzelni a számítógépek hierarchiájában, és miért jó a városban élőknek. Hogy könnyű, kényelmesen használható, sokáig bírja szuflával. Hogy vége a vállat húzó laptopok korának, ha az ember elmegy körülnézni a városba, és közel ugyanazokkal a lehetőségekkel szeretne online maradni, mint odahaza. És míg erre az okostelefon a szükségmegoldás, a tablet egy valóban élvezhető tartalomfogyasztó eszköz.

Míg a kilencvenes években az emberek azt kérdezgették az informatikusoktól, a processzor vagy a merevlemez-e a "gép lelke", addig a tabletek esetében ez nem is kérdés. A gép lelke az alkalmazásokat kínáló online üzlet. Hívhatják App Store-nak, Google Playnek, az operációs rendszertől függően. A lényeg ugyanaz.

Ugyanis a tabletet csak néhány, előre feltelepített programmal adják a gyártók. Lehet például böngészni vele a weben. És erre nem szabad legyinteni. Jelenleg, 2012-ben egyébként nincs a tabletnél fejlettebb, intuitívabb, ergonomikusabb módja a webes tartalmak elérésének. Az ujjunkkal parancsoljuk az oldalt oda, ahová szeretnénk, mintha csak egy darab papír lenne. Több ujjas gesztusokkal nagyítunk, navigálunk az oldalon belül és az oldalak között. Annyira kényelmes módja lett ez a böngészésnek - kiegészítve a tabletre optimalizált oldalakkal és a natív programokkal -, amit soha nem lesz képes egy számítógép utánozni. Az egér és a billentyűkombinációk ideje lejárt.

De lehet mást is kezdeni az alapprogramokkal: jegyzetelni, böngészni a weben, levelezni, navigációt indítani, fotókat nézegetni és képeket készíteni, naptárban bejegyzéseket, emlékeztetőket állítani, zenét hallgatni. Ezek mind nagyszerű alapfunkciók, nélkülözhetetlenek, de egy tablet ennél többről szól.

Ott van a fent említett alkalmazásbolt is, amibe bármilyen fejlesztő beküldheti a programját, így az mindenkihez eljuthat. Ezzel pedig a lehetőségek száma végtelen: az összes fejlesztő ötlete egyetlen helyen összpontosul, a világ tabletekre célzó kreatív erői itt koncentrálódnak, így bárki megtalálja a saját érdeklődési körének megfelelő szoftvert. Így egy tablet végül mindenkinek mást és mást jelent.

Ezért is nehéz definiálni.

Vegyünk például egy zene iránt érdeklődő tablet-használót. Ő számtalan zeneszerkesztő programot talál az üzletekben, esetleg hangszereket utánzó eszközökre is bukkanhat. Manapság már olyan fejlett keverőpultot imitáló alkalmazások vannak, hogy sok DJ tableten is dolgozik. Sőt nemrég a komolyzene világába is betört az Apple iPadje:

Külön hangszereket is gyártanak, amikbe beépíthető egy tablet, és az a hangokat egy külön program segítségével a megadott hangszínnel és effektekkel keveri. Egy tablet és egy "meztelen" hangszer vásárlásával a korábbinál jóval olcsóbban juthatunk ilyen csúcstechnikához. Aztán az ember kiveszi a hangszer "lelkét", és megnézi rajta a moziműsort.

Mondok mást. Ismerek egy magyarországi tanárt, aki a saját tabletjével oktatja a diákokat. Ezen mutatja be a grafikonokat, ábrákat, modelleket, keresi fel és állítja össze az anyagot egy mozgatható, interaktív prezentációvá. Egy tanóra hirtelen izgalmassá és korszerűvé válik, és csak egy tablet kellett hozzá, ami végül azzá vált, amivé a felhasználója akarta. Aztán utána nyugodtan lehet használni valami egészen másra.

De vegyünk egy egyszerű városlakót, aki szereti a lakóhelyét, szeret sétálni a városban, megismerni helyeket, és rendszeresen közlekedik. Szüksége van egy jó és pontos térképre, ebben szerencsére a Google megoldása megfelelő, az autós navigációt viszont inkább bízzuk a profibb appokra. Szükségünk lehet az utunkat BKV járatokkal tervezni, én erre a SmartCityt használom annak ellenére, hogy a Google is elérhetővé tette ezt a funkciót a saját térképein. A magyar fejlesztésekben jobban bízom ezen a téren.

Ha nem tudom, milyen rendezvényre látogassak, a Magyar Turizmus Zrt. programjával, a Hungary Tourism segítségével körülnézek az aktuális budapesti programok között.

Ha pontosan tudni akarom, merre érdemes utazni a városban, mely csomópontokat érdemes elkerülni, az UTV appot indítom el, és gyorsan megnézem a térfigyelő kamerák képeit iPaden. Olyan készüléken, amin elérhető az utv.hu flash-es tartalma, ott a weboldalon is lehet próbálkozni.

Természetesen egy sok helyet látogató, a közösségi alkalmazásokat szerető embernek a Foursquare app is fontos. Itt becsekkolhatunk a kedvenc helyeinken, és láthatjuk, az ismerőseink merre járnak, jártak, és mi tetszik nekik. Így tippeket kaphatunk a következő állomáshoz.

Van egy másik érdekes fejlesztés is, az augmented reality, a kiterjesztett valóság. Ha magunk elé tartjuk a tabletet (vagy okostelefont), a hátlapi kamera képére illesztve információkat, képeket, akár videókat is láthatunk, amik beazonosítják a körülöttünk lévő boltokat, kocsmákat, múzeumokat. Azonnal információt kaphatunk a nyitva tartásról, az árakról, anélkül, hogy egy lépést tennénk.

Budapesten a Layar appot próbálgattam, amire több Budapest réteg is letölthető. Ha pedig beülök egy kávézóba, az újság helyett már egy tabletet csapok fel magam elé, és elkezdem olvasgatni a leveleimet vagy megnézni a híreket, amik érdekelnek.

De nem lehet felsorolni minden egyes appot, amit letöltöttem, aztán használtam egy ideig, majd letöröltem, mert nem tetszett. Sem azokat az appokat, amiket nem próbáltam ki, vagy észre sem vettem még. Vagy ami holnap, holnapután, jövő héten jelenik meg. A T-Mobile ezért indította el a 101élmény.hu oldalát, ahol rengeteg tippet felsorolnak, mire használható a tablet, vagy a lájkjaink alapján ajánl egy hozzánk tartozó táblagép-élményt.

Az írást a T-Mobile támogatta.

süti beállítások módosítása