English

Egy nap a városban

Budapest legszebb lépcsőházai: Csengery utca 76.

szucsadam 2012 június 01.

Magdi küldte nekünk a tippet még januárban:

VI. kerület, Csengery utca 76. Most még romos egy kicsit, de gyönyörű és elképesztően romantikus. Ráadásul a tervek szerint tavasszal kezdetét veszi a felújítás. Egy előtte-utána rovatot megérne.

Jó ötlet, kíváncsi voltam, hogy fejlődik a szemünk elől elrejtett, az ajtók mögötti Budapest, így ellátogattam a Csengery utcába. Felfelé emelt tekintettel egyértelmű volt, melyik a célépületet:

A bejárat felé pillantva viszont már lehangolóbb volt a látvány:

Belépve az ajtón még szomorúbb. A falakról leginkább az a kép ugrott be, ahogy a zombifilmekben foszlik a bőr az élőhalottak arcáról. Olyan, mintha a következő percben az egész vakolat egyszerre akarna leomlani, de még az utolsó leheletével tartja magát.

De egyértelműen látszik az is, milyen szép lépcsőház volt ez az építésének idején, 1900-ban. A házat Komor Marcell és Jakab Dezső, a nemzeti szecessziós irányzat két nagy alakja tervezte egyébként.

Kíváncsi vagyok, a felújítás után milyen lesz a belső tér, egyáltalán érintik-e a teljes lépcsőházat a munkálatok. Mindenesetre ellátogatok nyár vége felé ugyanide, hogy újra lefotózzam az egész házat. Szerintem könnyen meg tudjuk majd különböztetni, melyik készült előbb, és melyik később.

süti beállítások módosítása