English

Egy nap a városban

Olívaolaj és balzsamecet-túladagolás

Magyarósi Csaba 2012 május 30.
Címkék: étel gasztro

Nem is húzom tovább: találtam egy fasza olaj-ecet-alkohol-üdítő-boltot. Ha mindezt összeöntöd és megiszod, kapsz egy harántcsíkos leguánt ajándékba.

Nézzük távolabbról a dolgot. Jókedvűen sétáltam az újlipótvárosi lakásom környékén, amikor belebotlottam a Vom Fass (ejtsd: Fom Fasz) egyik hazai üzletébe a Szent István Park szélén. A Vom Fass német vállalkozás, és főleg kiváló minőségű, hordós izéket állít elő. Ahogy már a bevezetőből is kiderült, készítenek bor-, és balzsameceteket, mindenféle olívaolajokat, spéci alkoholos italokat és szörpöket. A lényeg minden esetben a minőség és a változatosság.

IMG_3562.JPG

Kapsz itt rozmaringos, szarvasgombás, peperonis, vargányás, medvehagymás, friss préselésű extra szűz olívaolajat, de még nagyobb a választék, amikor az ecetek közt válogatsz: van öreg spanyol, modenai, mézes, ribizlis, calamansis, almás balzsamecet, de a mangóbalzsam és a pisztáciaolaj is igazi különlegesség.

IMG_3564.JPG

Minden túlzás nélkül több tucat tétel van olajokból és ecetekből, a bolt tele van hordókkal és mindegyikből lehet kérni akár már 100 ml-es mennyiséget is. Sőt, van kóstoló és leírás is arról, hogy melyik alapanyag mire jó.

IMG_3560.JPG

És ha választunk valamit, ízlésesen, kézzel írják rá az üvegre a folyékony izé nevét:

P1190333.JPG

Persze semmi sem szélsőségesen olcsó, a legkisebb üveg (ilyesmit érdemes otthonról vinni, mert a helyszínen 200-500 forinttól indulnak az üres üvegárak) megtöltése is 800-1000 forinttól indul, de persze tudni kell azt is, hogy a Vom Fassban vásárolt olajokban nem fogunk például rántott húst kisütni. Ezek saláták, különleges ételek kiegészítői, sőt, ízalkotói, míves fűszerek, amiket ugyan gyakran ajánlanak külföldi szakácskönyvekben, de ritkán tudjuk, hol lehet beszerezni őket.

Én már tudom. A Fassban.

Ne röhögj.

süti beállítások módosítása