English

Egy nap a városban

Mit lát egy külföldi Budapestből?

Magyarósi Csaba 2012 április 07.
Címkék: városkép

Nyilván erre a kérdésre lehet egy rövid és egy hosszú választ adni. Nemsokára kísérletet teszünk a hosszabb verzióra is, de most törekedjünk a rövidebbre: arra voltam kíváncsi, hogy milyen benyomások érik a turistát, ha végigmegy a mindenféle vásári áruval megpakolt Deák Ferenc utcában, más néven a Fashion streeten.

IMG_3182.jpg

Végül is ott van a belváros közepén, a metrók metszéspontjában és láthatóan minden étel, portéka a külföldieket várja az egyébként a Budapest Fesztivál miatt létrehozott vásáron.

A hangulat jó, az illatok rendben vannak és az is látszik, hogy az árusok igyekeztek hazai jellegzetességeket felvonultatni a kínálatban, bár ez szerintem elvárás is volt az engedélyért cserébe. Én támogatom az ilyesmit, hamburgert, gyrost egyen gyorsétteremben az ember, ha egy vásárra idevetődik egy külföldi, kóstolja meg a helyit.

Az utca bármelyik oldaláról érkezünk, kürtőskalács fogadja a turistát, ami tényleg zseniális finomság, még ha 900 forinttól is indul az ára: a 3 eurós díjszabás még a bőven megfizethető egy külföldinek, ugyanakkor világos jelzés a budapestieknek, hogy ők inkább máshol vegyenek kürtőskalácsot. Három utcával odébb mondjuk 600-ért.

IMG_3183.jpgIMG_3184.jpg

A kemencés lángos sem a vásáron hódítja majd meg a hazai közönséget, hiába néz ki remekül mindegyik szelet, ha 790 forint az ára, ami egy viszonylag hülye árfolyamnak köszönhetően szintén 3 euró.

IMG_3186.jpgIMG_3185.jpg

De ne álljunk itt meg, ha egyszer van kemencés szittya buci ezerért. Életemben nem hallottam még róla, gondolom ez a multinacionális gyorséttermek és a pusztában kódorgó gulyások közös halmaza, az elképzelés mindenesetre szimpatikus:

IMG_3188.jpgIMG_3189.jpg

Aztán persze vannak kolbászok 2-7 ezer forintos kilónkénti árral:

IMG_3192.jpg

És van sült verzió is, 1500 forintért adagonként, ami nem kevés, de legalább nem tízdekánként mérik az árát. Ugyanitt van egyébként sajtos-magyaros hot-dog és extra hot-dog is, 1500-ért és 1700-ért, előbbi elnevezése arra utal, hogy az főként a hazai közönségnek szánják (nincs kiírva angolul), ami ilyen árak mellett azért vicces.

IMG_3194.jpgIMG_3196.jpg

És persze lezárásnak ott a rétes 400-ért.

IMG_3202.jpg

Ha egy négytagú külföldi család véletlenül bekeveredik ebbe az utcába, viszonylag jó esélye van arra, hogy megismerkedik a hazai ízekkel és kipróbál néhány jó kaját, mert a minőség a legtöbb helyen amúgy bizalomgerjesztő volt. Viszont kizárt dolog, hogy itallal együtt 15 ezer forint alatt megússzák az ebédet, ami persze alig ötven euró, szóval senki sem fog méltatlankodni.

süti beállítások módosítása