English

Egy nap a városban

Budapest legszebb lépcsőházai: Duna utca 1.

szucsadam 2012 március 08.

A mai lépcsőházunknak van egy különleges tulajdonsága: ez az első, amit a Budapestre érkezett buszos turisták általában megpillanthatnak, ahová először mehetnének be, ha nem lenne a bejárata ennyire ijesztő:

A Duna utca 1. ugyanis majdnem a Március 15. tér, az Erzsébet híd pesti hídfőjénél a buszparkolóból nyílik. Itt mindig sok a külföldi szó, egymás mellett sorakoznak a messziről jött buszok, unott tekintetű buszsofőrök cigiznek, izgatott turisták nézegetnek körbe. A hídról így fest az épület:

A szecessziós jegyeket mutató sarokház 1904-ben, Fellner Sándor tervei alapján épült. Számos iroda is található az épületben, ki-be járnak az öltönyös alakok. Átadom a helyet Zsuzska fotóinak és leírásának:

Előlépcső vezet a fülkében található bejárati kapuhoz, a lépcső széles, kétkarú, gazdagon díszített vaskorláttal. A lépcsőház jó állapotban van. Érdekes volt számomra a lépcsőházi tükör, ilyet még sehol nem láttam - rendkívül izgalmassá teszi az amúgy is tagolt teret, és persze meg is igazítottam kicsit a hajamat.

süti beállítások módosítása