English

Egy nap a városban

Meglepő épületbe botlottam Újpesten

szucsadam 2012 február 15.
Címkék: épület városkép

Valamelyik nap Rákospalotáról autóztam át Újpestre, amikor egy különleges épületbe botlottam. Nem nagyon osztogatnak ilyesmiket bőkezűen arrafelé, így még meglepőbb volt az egyik oldalon tízemeletes panelházakkal, a másik oldalon egyszintes, lepusztult épületekkel körbevett fém- és üvegmonstrum.

Ez a Magyar Autóklub új székháza. Néhány hete figyeltem fel arra, hogy külföldi építészportálokon elismerő szavakkal emlegetik, és bemutatják a Vikár & Lukács építésziroda munkáját, gondoltam is, hogy valamikor megnézem, de a találkozásra mégis spontán került sor.

Elmondom azt is, miért különleges - ha a képek nem győznének meg valakit. Az Autóklub székháza a kevés ötletes budapesti irodaházak egyike. Kreatív, van benne játékosság, egy tökéletesen kivitelezett szimbólum. Az épület egyszerre formáz egy A-betűt, és egy magába csavarodó úttestet. A megvalósítás pedig annyira hatásos, hogy szinte látjuk a ceruza vonalát, ahogy a szemünk előtt rajzolja ki az épület fémborításának sziluettjét.

A forma abszolút mértékben uralkodik az épületen, a szintek alapterülete is alá van vetve a fent említett gigantikus ceruza vonalának, és ugyan alulról nem látszik, de a tetőn sem helyeztek el gépeket, sem szellőzők, sem hűtőgépek nem látszanak a légi felvételen - ezek általánosak egy irodaház tetején. Itt minden oda nem illő elem el lett takarva. De a forma mellett az épület mással is büszkélkedhet: a hűtő-fűtőrendszer földhőt is hasznosít, így kevesebb energiát használnak fel.

Elsőre azt gondolhatnánk, hogy egy ilyen igénnyel kivitelezett irodaházat kár egy olyan elhanyagolt környékre tenni, ahol alig látja valaki. A hg.hu-n megjelent korábbi írás viszont rámutat arra is, hogy a körvasúti körút elnevezésű külső közlekedési gyűrű tervezett vonala erre halad, emiatt a környék kiemeltebb fontosságot kaphat majd, és az Autóklub irodaháza lehet az "első jelentősebb épület, amellyel az ideérkező autósok találkoznak". Igaz, a körvasúti körút projekt már a kilencvenes évek óta napirenden van, és már akkor az volt az állítás, több évtizedbe telhet a megvalósítás. Vagyis talán lassan készülődhetünk.

Még néhány kép:

· 1 trackback
süti beállítások módosítása