English

Egy nap a városban

Habkönnyű szórakozás a karácsonyi készülődésre

szucsadam 2011 december 08.
Címkék: film

Nem igazán emlékszem, tavaly mi volt a slágerfilm a mozikban karácsonykor, de tavalyelőtt biztos, hogy a Karácsonyi ének 3D-s feldolgozását néztem. Emlékszem, akkor ismerkedtünk az "avataros" 3D-vel, és a Karácsonyi ének jobban tetszett az új technológiával tálalva, mint bármelyik térhatású mozi.

Aztán leszoktam a 3D-ről, kellemetlen érzésem lett tőle. Tegnap tehát, amikor Évivel néztük a moziműsort, amellett, hogy a arácsonyi hangulatunk fokozását tűztük ki célul, miattam el is vetettük a 3D-t.

Az idei sláger mindenképpen a Karácsony Artúr. Ma kezdik el ugyan vetíteni a Diótörőt 3D-ben, a lepontozott 2010-es filmet Olaszországban, Spanyolországban, Hongkongban és nálunk valamiért most játsszák. De az nem az a könnyed, karácsonyi film, amire vágyik az ember ilyenkor.

A Karácsony Artúr viszont az.

A bemutatókból már lehet sejteni, miről van szó: a télapó hatalmas és profi manósereggel, és egy városméretű repülő csészealjjal járja a világot, hogy mindenkinek leszállítsa az ajándékot időben. Lassan kiderül azonban, hogy nem ő irányítja ezt a profi csapatot - ahhoz ő már láthatóan túl lassú és ügyetlen -, hanem a perfekcionista fia, aki mindenáron télapó szeretne már lenni. Aztán itt van még Artúr, a télapó másik gyermeke, aki szintén ügyetlen, és leginkább csak a gyermekek leveleire válaszol, munkája láthatóan eltörpül logisztikabuzi bátyjáé mellett.

A karácsonyt letudják, 25-én hajnalban vége az akciónak, viszont kiderül, hogy kimaradt egy gyerek. Csak Artúr gondolja úgy, hogy az utolsó csomagot még le kell szállítani, ezért nagyapjával és egy kivénhedt rénszarvassal a régi szánon útra kelnek, hogy leszállítsák a rózsaszín biciklit.

Egyszóval: tökéletes karácsonyi keverék. Egy kicsit road movie, egy kicsit generációs vígjáték, de leginkább karácsonyi mozi, egy kicsit modern, de egy kicsit klasszikus is. Jó film a gyereknek, de a felnőttek is élvezik. Nincs igazából gonosz karakter, az ezt megtestesítő idősebb testvér is tökre megérthető, ő dolgozta ki a belét, még ha annyira nem is szerethető figura, azért igyekszik. A feszültséget emberi problémák okozzák, és természetesen a végén a szeretet győz, és mindenki boldog mosollyal megy haza. Habkönnyű, giccsmentes, szórakoztató.

Ehhez képest alig voltak a moziban, gyerek meg aztán végképp egy szem sem. Talán még nincs itt a karácsonyi roham, van még két hét Szentestéig, mindenesetre furcsa. Én azt mondom, aki szeretné megalapozni a hangulatát, az ne hagyja ki. Hogy milyen 3D-ben, nem tudom, a repülős részek a kétdimenziós változatban biztosan gyengébbnek tűnnek, viszont én jobban el tudok merülni a filmben, ha nem érzem úgy, hogy a látóközpontomat közben csiklandozzák egy tollpihével.

süti beállítások módosítása