English

Egy nap a városban

Budapest legszebb lépcsőházai: Visegrádi utca 38.

szucsadam 2011 december 03.

Ha az ember ellátogat az Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény lépcsőháztúrájára, a Bauhaus-e a Bauhaus Újlipótvárosban? című három órás helytörténeti sétára, akkor Maczó Balázs vezetésével találkozhat néhány igazi gyöngyszemmel a XIII. kerületben. Ráadásul mialatt gyönyörködik, sorra hámozzák le az előítéleteit arról, mi is a Bauhaus valójában. Már ha vannak előítéletei, ha eddig nem voltak, most már nem is lesznek.

A túra során útba ejtettük a Visegrádi utca 38-at, ami rögtön két furcsaságot is tartogat, ami az egyébként letisztult homlokzaton egyből szembetűnik. Az egyik a bejárat feletti arató jelenet:

A másik a homlokzaton álló népviseletes asszony:

Érdekesség, hogy a kőalak ruhája mezőkövesdi matyó népviselet, olyan fejkendővel, ami a menyecskekorra utal. Menyecske a házasság és az első gyermek születése közötti időt jelöli, vagyis a karjában a kőgyermek nyilván nem a sajátja. Hogy kié, azt lapzártáig nem sikerült kideríteni.

A vegytiszta Bauhaus épületeknek elsősorban a weimari iskolában nevelkedett építészek munkáit nevezhetjük, ilyen építész pedig nem tervezett Újlipótvárosban. Ehelyett tervezett többek között Krausz Gábor, aki 1942-ben ezt a lépcsőházat álmodta meg. Krausz Gábor pedig az art deco legnevesebb budapesti képviselője volt.

A lépcsőházban Maczó Balázs fel is hívta a figyelmünket a lakberendezési igénnyel kigondolt munka apró részleteire, a díszítésekre, ami már egyértelműen a szecesszióból származtatható art decót idézi.

Ahogy belépünk a lépcsőházba, egy fél emelettel lejjebb az előcsarnok padlóját, egy fél emelettel feljebb a galériát látjuk meg az ott húzódó folyosóval. Hatalmasnak tűnik a tér, ami a luxus érzetét kelti, de amint felmegyünk a szűk lépcsőkön, hirtelen összezsugorodik minden. Itt már szűken mérték a teret, amivel a bejárat után olyan bőkezűen bántak. Egyúttal látszik a szándék arra, hogy az itt lakók kétszer érkezzenek haza, egyszer a kapubejárón, egyszer pedig a lakásuk ajtaján.

Az előcsarnok teljes magasságában szürke erezetű fehér márvánnyal borított, található benne ma már funkció nélküli kandalló is. Mivel 42-ben épült a ház, egy óvóhely bejáratot is felfedezünk diszkréten a sarokban, ahová a bombázások idején lehetett elbújni.

süti beállítások módosítása