English

Egy nap a városban

Vásárrá változott Budapest

szucsadam 2011 december 01.

December elseje van, gyorsan belefutottunk az év utolsó hónapjába. A hősugárzó a lábra állítva, javában megy a karácsonyi készülődés, vásárolgatás, furcsán nézegetjük a boltokban a portékát, többé nem azt kérdezzük magunktól, mire, hanem hogy kinek lesz ez jó.

Az adventi időszak kezdetével pedig a budapesti vásárok is segítenek, hogy még tanácstalanabbak legyünk. Az elmúlt napokban, ahogy sétálgattam a városban, szinte minden sarkon valamilyen bódéba botlottam, megosztom veletek is, hol mi jön szembe. Nehogy nagyon meglepődjetek.

A legnagyobb és legfontosabb a Vörösmarty téri vásár, itt iparművészeti és népművészeti tárgyakat árulnak leginkább, amiknek a minőségét a Népművészeti Egyesületek Szövetségének zsűrije garantálja. Minden egyes terméket előzetesen megvizsgáltak, és csak a kifogástalan darabok kerülhetnek a polcokra. Ezt a vásárt egyébként a Sunday Times 2008-ban Európa legjobb adventi vásárának választotta.

Idén nagy kedvencem lett az üvegszobrász, egyrészt azért, mert ott helyben készíti a termékeket, és olyan laza csávónak tűnik:

Másrészt mert gyönyörű mintákat tud létrehozni:

Vannak babák:

Mézeskalács:

És persze megy a nagy zabálás. A téren álló bódék jelentős százaléka ételt és/vagy forralt bort árul. Tavaly már írtam ezek minőségéről (röviden: elfogadható), most nem ismételném meg, láthatóan a helyzet hasonló. Hús minden mennyiségben, kolbász, töltött káposzta, csülök, mindenfelé csillog a zsír, névtelen konyhák árulják ezeket hatalmas mennyiségekben. Úgy tűnik, mintha itt mindenki enne, és pontosan erről szól a dolog, nem többről: a közösségi evésről.

A forralt bort 600 forintért, egy kürtőskalácsot 1500-ért árulnak.

A vásár egyébként szinte minden átmenet nélkül folytatódik a Deák Ferenc utcában egészen a Deák térig.

A termékek színvonala pedig láthatóan marad ugyanazon a magas szinten. Itt találjuk a Picanter standját is, ahol az ételt nem árulják drágábban, mint a téren, de a minőségére könnyebb szívvel adnánk le fogadást. Találkoztunk errefelé házi rétessel is, 400 forintért.

A Gozsdu udvarban szintén fabódékkal találkozunk (szerintem a fabódésoknak megy a legjobban idén), viszont itt nem túl sok emberrel találkoztunk. Előnyként említhetjük, hogy a kürtőskalács itt már csak 1000 forint. Én nem féltem őket, szerintem idővel a Vörösmarty téri tömeg majd megtalálja a kisebb nyomással rendelkező helyeket, és elárasztják az udvart is.

Vásár van a Bazilika mögött is, nem is akármilyen. Itt találkozhatunk nagyobb nevekkel, ha éhesek vagyunk, az Andrássy úthoz legközelebb a Pomo D'Oro standja, ezer forint körül már kaphatunk kisebb adag ételeket, és az italválaszték is sokkal izgalmasabb, mint amivel eddig találkoztunk - ugyanannyiért, mint a forralt bor:

Találkozhatunk a Tigris étterem standjával is, itt van a Sarki Fűszeres, a Gundel, a Picanter. Azért van a hagyományos kenyérlángos-vonal is, 800 forintért, és egy egész sor kínálja a csülök-krumpli kombót is (egy egész csülök 4600 forint, gulyásleves 1100, 10 deka sült kolbász 500 forint). De ha már mindenáron a vásári hangulatban, forgatagban szeretnénk enni, érdemesebb a nagyoknál nézelődni.

Az áruk jó minőségűnek látszanak, és a választék nem ugyanolyan, mint a Vörösmarty téren. Aranyos fababákkal és míves írótollakkal is találkoztam. Van ecseris írógép 25 ezerért. A cserépedényeket külön megnéztem, hiszen nemrég jártam Tüskevárnál, ahol bevásároltam egy csomagtartónyi ilyet. Hát ha az árakat szeretném összehasonlítani, akkor mondjuk egy itt 13.000-es edényt ott 3-4000-ért kaptam volna meg. De persze ahhoz oda el kell autózni, ez meg Budapest karácsonyi vására.

Telenos stand is van, amit nem egészen értek.

De mondok még jobbat. Egérnek öltözött csajok segítik fel a korcsolyát:

Igaz, nem kapcsolódik szorosan az adventi vásárokhoz, a Kazinczy utcában, a zsinagóga előtti felújított részen ma még szintén találkozhatunk bódékkal. Nem sok mindennel találkozunk itt, leginkább kóser ételekkel, de Ráhel flódnija akkor is hat méterről világít, aki szán rá 580 forintot, és szereti a süteményt - még inkább a flódnit -, vesse rá magát.

A Liszt Ferenc téren egyelőre üresek a bódék, készülődnek a nyitásra. Egy-két helyen tegnap este már pakolgatták az árut, nemsokára ide is érdemes lesz elnézni.

· 2 trackback
süti beállítások módosítása