English

Egy nap a városban

A legjobb reggelik Budapesten: Nostro gastronomy

Magyarósi Csaba 2011 november 29.
Címkék: reggeli

Amikor Tamás elhívott a Nostro Gastronomy-ba, még nem sejtettem, hogy békaemberekkel fogok találkozni.

Izé.

Hogy egy új kedvencemet ismerhetem meg.

Fogalom nélkül léptem be az ajtón, amikor megláttam a pult mögött Carlót. Őt még az Olasz Intézet kávézójából ismerem, írtam és videót is forgattam már arról, ahogy a város talán legjobb kávéját készíti.

Reggelente, nyitás előtt egy-két órával érkezik, hogy mire megjön az első vendég, a kávégép minden része üzemi hőmérsékletűre melegedjen. Maga darálja a kávészemeket, figyelembe véve a hőmérsékletet és a páratartalmat. Carlo lelkesedése gyerekkora óta tart, akkor járt először szüleivel kávézóban, még valahol Olaszországban, akkor érezte meg először az aromát, ami azóta is meghatározza az életét.

Mielőtt reggelizni kezdenénk, Carlo röviden elmeséli, hogyan került ide: szicíliai barátai nyitották a helyet és egyszerűen átcsábították. Szerette az Olasz Intézet kávézóját, de az túl nagy volt neki, elviselhetetlen volt a pörgés, ez meg kisebb, nyugodtabb étterem, jobban megfelel a tempójának.

Kérdezem, mit ajánl, azt mondja, szinte mindent. De legfőképp a brióst. Azt ők csinálják, házi. Meg mellé házi lekvárt.

Nemsokára megérkezik langyos tejjel. A péksütemény finom szicíliai recept szerint készült, friss, kellően tömör, remek az íze, már ez megéri önmagában a kitérőt a Nostro Gastronomy-ba.

Na de a lekvár: hát az valami tökéletes, annyira őszintén gyümölcsös, könnyed és édes, hogy befőttes üvegbe zárva aligha találkozol ilyennel.

Nem sokkal később befut az egyik, nagyon szimpatikus magyar tulajdonos is, akinek Carlo leadja a drótot, ennyit a névtelen tesztelésről. A lány odajön hozzám és beszélgetünk egy kicsit a lekvárról, elmeséli, hogy nemcsak maguk készítik, de még az alapanyagokat is maguk termesztik, így gyakorlatilag a mag elvetésétől a felszolgálásig ellenőrizni tudnak minden folyamatot. Ezért kapta az étterem is a mi gasztronómiánk, a Nostro Gastronomy nevet.

Az árakról most ne kérdezzetek, Tamás fizette a számlát, én meg kijöttem a rutinból és elfelejtettem leolvasni az összeget, de kábé az átlagos budapesti középmezőnyben foglalnak helyet. Éppen ezért hatalmas plusz, hogy rengeteg házi készítésű remek kaját tudsz enni nálunk, a személyzet kedves, ráadásul most már itt kapod a város egyik legjobb kávéját is. Már reggel 7:30-tól.

Ajánlott.

· 1 trackback
süti beállítások módosítása