English

Egy nap a városban

Budapest éjszaka: Sirály

EKÁ 2011 november 12.
Címkék: szórakozás ek

Újra Esti Kornél bőrébe bújunk, hogy felfedezzük magunknak a budapesti éjszakát.

 

A Corvin tető zárva. Kuplung zárva. A kettő közt kétségbeesetten téblábolva benyitok a Sirályba.

Nem is értem, miért nem itt kezdtem. Leroskadok egy székre, meghúzom a poharam, az alkohol oldani kezdi a hasamban felgyűlt ipari mennyiségű élelmiszert.

A Montenegrói Gurman Gyorsétteremben kajáltunk be a Blahán, olyan pljeskavicájuk van, hogy a lepény adja a másikat, egy gasztronómiai sziget a gyorséttermi sivatagban. Tökéletes minden falat, amit a szájába töm az ember.

Tökéletes és hatalmas, a falást csak egy középkorú nő zavarta meg, aki cigit lejmolt a szomszéd asztalnál ülőktől, majd miután azok nem adtak neki, hangosan bazmegelt kábé öt percig. Aztán váratlanul eltűnt.

Zárjuk rövidre: a kaja remek volt, csak egy palacsintát kellett utána küldeni, amit a Corvin tető alatt toltunk magunkban, forró volt, tele porcukorral, meg mogyorókrémmel, egészségtelen ízekben tocsogó csoda!

Mint a Michelin gumiemberke, úgy vonszoltuk el magunkat a Király utcába és a Sirályba, ami tömve volt szórakoztató figurákkal. A bárpultnál raszták beszéltek lelkesen az alkohol és a világbéke kapcsolatáról, az egyikük majdnem lecsapott a hajával.

A bárpult mögött van a könyvtár, aminek a Sirály olvasó szuperhőse, Bookman, a vakond-légy-Kelemen Anna-mutáns a reklámarca. Imád olvasni, és a falra felkent jópofa rajzok szerint szabadidejében dinoszauruszokkal barátkozik.

Keresek a könyvek közt valami Esti Kornélt, aztán kiszúrom, hogy szemben velem egy csinos lány ücsörög, nincs rajta pulóver, kilátszik a válla, az ilyesmi novemberben mindig felértékelődik egy férfi szemében.

Beugrik egy rakás sztori a helyről. Tavasszal néhány barátommal vártuk itt színházi előadás előtt az egyikük menyasszonyát. Épp esküvői hajpróbáról érkezett, a fodrász valamiért úgy döntött, hogy bukósisakot varázsol a lány hajából, ami általános derültségre adott okot a társaságban. A menyasszony sírva rohant el, mi meg megnéztük az alagsorban a Laboratorium Animae Színházi Társulat darabját, a Játsszuk Oidipust. Emlékszem, az első öt percben el akartunk menekülni, annyira untuk, aztán váratlanul zseniális lett az előadás, az egyik legjobb színházi élményünk volt az utóbbi másfél évből.

Tibor bele is szeretett az egyik színészbe, egy középkorú dögös nőbe, mondjuk ki, egy MILF-be. Előadás után, amikor a művészek a mellettünk ücsörgő asztalnál beszélgettek, Tibor elhatározta, hogy leszólítja a nőt, és este az ágyába cipeli. "Kis bátorságot gyűjtök még" - mondta, és elkezdett inni, normális mondat aznap este már nem jött ki a száján, és egyedül feküdt le aludni, bakancsban, válltáskáját szorongatva.

Voltam itt legénybúcsún is, a földszint és az emelet közt félúton, a csigalépcsőn van egy asztal, ott tömörültünk vagy tizenketten, ebből négy éber és nyolc alvó embert tudtam összeszámolni. Még csak éjfél volt, de délután fél négy körül kezdődött a buli, és még a csapat strapabíró tagjait is megviselte az egész napos ünneplés.

Kortyolgatok, fogy az alkohol, ránézek Imire. Ujján sebtapasz, azt nyalogatja. "Mit csinálsz te szerencsétlen?" - kérdezem tőle, és kiderül, hogy a pljeskavica mellé adott szósz végigfolyt az ujján, beleitta magát a sebtapaszba, és most azt ízlelgeti nem szűnő lelkesedéssel.

A mögöttem lévő asztaltársaságtól elkéri egy fiatal a hamutartót, "amennyiben nincs rá szükség". "Vidd csak, ha nem félsz, hogy meghalsz rákban" - viccelődik az asztalnál ülő jókedvű negyvenes fickó, de alapvetően látszik rajta, hogy azért komolyan gondolja.

Kiürül egy pohár, aztán még egy, közben emberek jönnek-mennek körülöttünk. Megtudjuk tőlük, hogy az önkormányzat be akarja zárni a helyet, úgy látszik, a hatodik kerület vezetése valamiért tényleg úgy gondolja, hogy Budapest belvárosának, méghozzá annak a nyugalmi negyedének egy csendes falura kéne hasonlítania, ahol nyolc után mindenki otthon nézi a Való Világot.

De biztos, hogy már csak a pia beszél belőlem.

A posztot Esti Kornél támogatta.

süti beállítások módosítása