English

Egy nap a városban

Felújítják a Várbazárt

Magyarósi Csaba 2011 november 09.

Döntött a kormány, 2014. március 30-ig el kell készülnie a Várbazár felújításának. Kiemelt projektról van szó, amit a Széchenyi Tervből és az Operatív programból finanszíroznak, a részleteket december 30-ig kell kidolgozni. Döntés született egyébként az egész Várnegyed átalakításáról is, a 25 évig tartó hatalmas beruházás kidolgozására május 31-ig adott magának haladékot a kormány.

Utóbbi költsége a hírek szerint elérheti a 100 milliárd forintot, ami nem csoda, hiszen a második világháborúban megrongált, majd nem minden esetben szakszerűen és átgondoltan újjáépített területen rengeteg munka akad.

Első körben azonban csak a Várkertnek állnak neki, ami jóval kisebb beruházás, mégis nagy hatással lehet a várban folyó életre.

A Duna-parttól a Palotába vezető lépcsőre egyébként már most is jogerős építési engedély és kiviteli terv van, ebből kiderül, hogy mozgójárdát terveznek építeni a szépen felújított környezetbe. Márpedig ennek óriási hatásai lehetnének: a turisták és általában a budapestiek mostanában csak a pesti oldalon nyüzsögnek, de egy okosan felújított Várbazárral át lehetne csalni őket a budai oldalra. És ha már ott vannak, és nem kell hegyet sem mászniuk, csak fel kell állniuk a mozgólépcsőre, szívesebben mennek fel a Várba is.

Két feltételnek azonban még teljesülnie kellene: egyrészt legyen valami a Várban, amit érdemes megnézni. Hosszútávon ezt biztosítja a 100 milliárdos átalakítás, rövid távon meg programokkal lehet feldobni az alvó városrészt. Másrészt meg jól jönne egy bringa-, és gyalogoshíd is a Várbazár és a Vigadó tér közé, hogy a folyamatos áramlás a belvárosból az óvárosba, akárcsak Prágában, biztosított legyen.

A blogon márciusban foglalkoztunk először a Várbazár ügyével: azzal, hogy van a belvárosban egy remek adottságokkal bíró terület, rajta egy tényleg menő épület, ami viszont épp darabjaira hullik szét.

Akkor a Szeretem Budapestet mozgalom és azon belül is Bojár Iván András terveit ismertettük. Ezek szerint a gyalogoshídon átérkezve a felújított Várkert Bazárba botlana a turista. Ez lehetne a vár kapuja kávéházi teraszokkal, cukrászdákkal, és gyorsliftekkel a palotához. Innen már szinte behúzná a turistát a vár gravitációs mezeje, amit kocsmákkal, éttermekkel, közterekkel szeretne élhetőbbé tenni a mozgalom, hogy azok a fiatalok, akik jelenleg csak a pesti oldalon szórakoznak, úgy érezzék, van miért felmenni a várba.

Az Ybl Miklós tervei szerint az 1800-as évek végén felhúzott neoreneszánsz komplexum eredetileg boltokkal volt tele, innen a neve is.

Voltak itt műtermek, pezsgett a kulturális élet, de a második világháborúban súlyosan megrongálódott a terület. A hatvanas évektől a nyolcvanas évekig itt működött az Ifipark, aztán egy Edda koncerten lehullott a lépcső kőfala, azóta életveszélyes a terület és csöndben rohad.

 

süti beállítások módosítása