English

Egy nap a városban

Budapest legújabb piacán jártam

szucsadam 2011 szeptember 16.
Címkék: piac

A X. kerületben nyílt egy kistermelői piac kicsit több mint két hete, ez tehát hivatalosan is Budapest legújabb piaca. A híradások szerint további speciális képessége, hogy csak magyar gazdák által termelt és feldolgozott termékeket árulnak. Így aztán elmentem, és megnéztem a Liget téri piacot magamnak. Meg nektek.

A nyitva tartásról halvány fogalmaim voltak, ahogy arról is, hol keressem pontosan a piacot. A Liget tér ugyanis egy buszforduló, elég kevés szabad térrel, két-három ruhás meg hot-dogos bódéval középen. A konkurencia friss sebeit nem akartam feltépni, ezért a BKV-jegypultnál érdeklődtem, eligazítottak ehhez az épülethez:

Belépve jobb oldalon egy befőtteket árusító asztal, szemben zöldséges. Árultak még húst, tejtermékeket, háztartási kellékeket - a papírzsebkendőket és a vegyi anyagokat nyilván nem magyar őstermelők hozták -, savanyúságot, sajtokat, virágot. Egy néni egy összecsukható horgászszéken ülve szalonnáját kínálta.

A zöldségek-gyümölcsök estében nekem bizalmat ad, hogy nem akar tökéletesnek látszani az áru, nem óriási, vörös paradicsomok, hatalmas, a rohadásnak fittyet hányó szőlőszemek várnak minket. Ezeknek az íze általában messze elmarad a megszokott, természetesebbnek tűnő gyümölcsétől, zöldségétől, kizárólag a vásárlásra ösztönző képességekkel látják el - csalódni ráérek otthon is. Itt nyoma sincs ennek, a paradicsom göcsörtös, a paprika nem úgy fest, mint ami a szemedbe robban a következő másodpercben, úgy feszíti a lé. Persze hogy valójában ízre milyenek ezek a termékek, azt nem tudom.

Vásároltam házi joghurtot, fél litert 350 forintért (nincs benne tartósítószer, ha felbontja, el is kell fogyasztani, mondja az eladó), és azt iszogattam, miközben nézelődtem. A termelői tej ugyanitt 180 forintos literáron kapható. Ők például nem árulnak máshol Budapesten. Egy kannából kimértek nekem hajdinát és kölest is, ugyanitt csiperkét és laskagombát is kínáltak.

Én egy kicsit nagyobb piacra számítottam egyébként, amikor a híradásokban olvastam róla. Nagyobb területre, és több vásárlóra. Ez utóbbival nem vagyok egyedül, az egyik piacozó elárulta, hogy az első héten rengetegen voltak a beharangozó cikkeknek köszönhetően, a második héten már kevesebben. Most pedig alig.

A nyitva tartást is megváltoztatják, kiderült például, hogy vasárnap alig jön valaki. Most hétfőtől szombatig 6-17-ig, vasárnap 6-14-ig vannak nyitva, de ez a piactér tulajdonosának kiírása, a termelők nem mindig jelentek meg ezekben az időpontokban, főleg nem vasárnap. Valakik hétfőn sem nyitottak ki. Így a héten már csökkentett üzemmód lesz érvényben, főleg a hétvégére vonatkozóan.

Szóval aki erre jár, annak érdemes beugrania körülnézni, de akinek nagyon kiesik, szerintem nem érdemes emiatt erre jönnie. Főleg, ha megvannak már a saját, jól bevált piacos standjai.

Csatlakozz hozzánk Facebookon, hogy minden írásról értesülj, és megkapd programajánló felhívásainkat is.

süti beállítások módosítása