English

Egy nap a városban

Újratelepítésre vár a Budai Vár új szőlőskertje

szucsadam 2011 szeptember 07.
Címkék: vár szőlő

Amióta tavaly év végén olvastam, hogy díszkert jelleggel ismét szőlőt telepítenek a Budai Vár melletti déli lejtőkre, azóta meg akartam nézni magamnak a területet. Nemrég fel is tekertem a Palota útra, ezt láttam:

Ezen a lejtőn az 1800-as évek végén kirobbant Filoxéra-járvány óta nem volt szőlő, miután lehetett volna visszatelepíteni amerikai gyökérzetre a régi szőlőtöveket, lassan betelepültek a megművelhető területek. Egy kisebb, 6200 négyzetméteres történelmi rekonstrukciós díszkertre azért még szorítottak helyet.

Kellemes kis park lett itt, jó benne sétálni, és még jobb lesz, ha már a tőkék között gyalogolhatunk, sőt, az elképzelés szerint meg is ehetjük az itt termett szőlőt, senki sem szól ránk.

Csakhogy ez nem mostanában lesz. Alapból három évvel kell számolni egy új telepítésnél az első szüretig, esetünkben viszont még rosszabb a helyzet. A telepített kék burgundi tőkék elég ramaty állapotban vannak, attól függetlenül, hogy láthatóan nem hagyták magára a növényeket. Valami mégis elromlott.

Bojár Ivánt, a Szeretem Budapestet Mozgalom vezetőjét kérdeztük (a legmenőbb Budapest tervükről már sokszor esett szó itt a blogon), a szőlő az ő lobbijának eredménye. Éppen ezért most ő a legszomorúbb, hogy a telepített 1600 tőkéből 600 maradt életben.

Ennek az okát nem könnyű megtalálni. A területet nem őrzik, ezért egyes tőkéket a kutyák kapartak ki, másokat láthatóan szándékosan húzkodta ki valaki. De nem ez jelenti a legnagyobb kárt, a szőlő nem lett megfelelően telepítve, kezelve. Annak ellenére sikerült összehozni ezt az óriási szakmai kudarcot, mondta Bojár Iván, hogy négy szakmai szervezett fogott össze, hogy minden rendben menjen, akiknek egyenként is a növények, egyes esetekben pedig kifejezetten a szőlő a szakterülete.

Jelenleg az okokat keresik, egy szőlész azt állította, hogy az ültetés előkészítése nem volt megfelelő, illetve az első hónapokban nem kezelték megfelelően a növényt. A lényeg az, hogy ősszel, vagy jövő tavasszal újratelepítésre kerül sor, remélhetőleg ezúttal sikerül a dolog. Eleve 30 százalékos veszteséggel számoltak az új telepítés, a lopások és hasonlók miatt, ez a 60 azért szíven ütötte a terv megálmodóit.

Pedig ez a terv ennél többről is szólna, több kerület jelezte, hogy részt venne a borszőlő telepítésben, és ha ez sikeres lenne, 10-15 hektárt be lehetne ültetni Budapesten, ekkora mennyiséggel pedig már lenne értelme a budai bor újjáélesztésének.

süti beállítások módosítása