English

Egy nap a városban

Budapestet ajánlja a Lonely Planet

Magyarósi Csaba 2011 augusztus 24.

A BBC Lonely Planet rovata szerint Budapest hetedik kerülete az egyik legjobb hely a környéken, ha bárokban akarod elütni a szabadidőket. Ez elsősorban a romkocsmáknak köszönhető: azoknak a helyeknek, amiket néhány kommentelő ugyan hajlamos támadni még itt a blogon is, de be kell látni, hogy ezek nemcsak a lepusztult ingatlanok ésszerű hasznosítása miatt izgalmasak, hanem azért is, mert számtalan külföldi pont ezek miatt érkezik Magyarországra.

Az európai fiatalok körében jelenleg a legsikeresebb hungarikum, a legerősebb brand a romkocsma, és ezt a BBC cikke is megemlíti.

A lap szerint mindegyik egyedülálló, de van néhány hasonlóság is köztük. Az alap egy elhagyott épület valami üres telken, néhány piknikasztal meg sörcsap. Ehhez még érdemes hozzáadni némi egyszerű dekorációt, meg egy kis lazaságot, és már meg is kaptad a romkocsmát, olyan, mintha kereszteznéd az ismert berlini helyeket a kis müncheni sörkertekkel.

A BBC szerint a legjobb romkocsmákban hétvégente élő zene vagy DJ van, időnként filmvetítésekkel és képzőművészeti kiállításokkal tarkítva, akad, amelyikben hostelt rendeztek be, így ezek a tökéletes célpontok a nyári lazításra.

A lap bemutatja azt is, miért épp a hetedik kerületben alakult ki ez a kultúra: mert közel van Budapest csillogó, gazdag részeihez, mégis végtelenül lepusztult tud lenni, ahol 2011-re a trendi kávéházaz, borozók és romkocsmák közt megmaradtak azért a zsidó tulajdonban lévő kis éttermek és pékségek.

A BBC szerint érdemes több helyet is felkeresni az este, hiszen ezek közel vannak egymáshoz: például a Szimpla kertet, ami az egyik első romkocsma volt a világon, a Mumust, ami kisebb, de lazább (és már megszűnt, így érdemesebb Lokál néven keresni), vagy a Fogas Házat, ami viszonylag új, és kulturális központ is egyben. És ha már arra járunk, ne hagyjuk ki a Kőleves Vendéglőt sem, ahol spéci zsidó fogásokkal is találkozhatunk.

Lényeg, hogy a romkerteknek híre ment a világban, méghozzá jó híre, szeretik a Budapestiek, szeretik a külföldiek, még Dóra is szereti, pedig ő idegenkedik mindentől, aminek a nevében a rom szerepel.

Köszönjük Nándinak a hírt!

· 1 trackback
süti beállítások módosítása